Egzodus 2018.: Zatvarale se škole, preko sto nema nijednog prvašića

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

POSLJEDICE masovnog iseljavanja i sve manjeg broja rođenih vidljive su i ove školske godine koja je u tijeku. U 2018./2019. zatvoreno je čak 8 škola, dok u 117 škola nije upisan nijedan učenik.

Šest se škola zatvorilo jer u njima nema učenika, a dvije su zatvorene radi selidbe u novoizgrađenu školu. Nijedan učenik nije upisan u 113 područnih škola te četiri matične škole.

Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu nema škole u koju u prvi razred nije upisan nijedan učenik. Najveći postotak područnih škola koje u školskoj godini 2018./2019. nisu upisale prvašiće je u Šibensko-kninskoj županiji (20 %), Vukovarsko-srijemskoj (19,44 %) te Ličko-senjskoj županiji (18,18 %).

Škola u Slavoniji u egzodusu ostala bez 200 učenika

Ravnateljice i ravnatelji su nam pred sam početak nastavne godine potvrdili kako imaju sve manje djece u razredima, a jedna je škola u Slavoniji ostala bez čak 200 učenika otkako je krenuo masovni egzodus.

Ivica Radošević, ravnatelj OŠ Dr. Jure Turića u Gospiću, rekao nam je da njihova škola uz matičnu ima i četiri područne, no samo su u dvije škole upisali prvašiće. U matičnoj školi u Gospiću sad imaju 25 učenika manje nego prošle školske godine.

I ravnateljica OŠ Dr. Franje Tuđmana u Kninu, Marija Mijač, rekla nam je da je pad broja učenika evidentan.

"Lani smo imali tri prva razreda, a 2018. godine dva, znači ove godine imamo tri osma, a dva ulazna prva, samim time je velika razlika. Što se tiče iseljavanja, ono što zasad znamo je da su neki odselili, ali ne samo u inozemstvo već i u veće gradove poput Splita i Zadra, gdje su roditelji pronašli bolje poslove. Imam sreću što nam je ove godine kolegica otišla u mirovinu pa nisam morala proglasiti nikoga tehnološkim viškom", rekla nam je krajem ljeta ravnateljica Marija Mijač.

Iseljavaju iz svih krajeva Hrvatske

Miroslav Bošnjak, ravnatelj jedine osnovne škole u Iloku - OŠ Julije Benešić, u razgovoru za Index otkrio je da su u školu upisali 39 prvašića, a ove školske godine imaju 23 učenika manje nego lani.

"Otišlo nam je dosta učenika iz viših razreda. Lani smo imali 362 učenika, ove školske godine imamo 339. Prvi put mi se pojavilo da mi djelatnik, učitelj razredne nastave, ostaje bez posla. Proglašen je tehnološkim viškom, dosad se moglo krpati, sad se više ne može. Manje je djece. Odlaze u Irsku i Njemačku, a okolna mjesta su još puno gora. Mi smo bili presretni i s ovih 39 upisanih učenika", rekao nam je Bošnjak.

Dugo su, kaže, imali 411 učenika, a sad nakon ovog masovnog iseljavanja unatrag nekoliko godina imaju 70-ak učenika manje.

Ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice Ivica Tomljanović za Index je pak rekao da im se na kraju školske godine 2017./2018. ispisalo 13 učenika zbog odlaska u inozemstvo, te da se također zbog selidbe u inozemstvo upisalo sedam učenika manje u prvi razred.

I ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića u Šibeniku Ivana Rupić nam je rekla da im se u posljednje dvije godine u inozemstvo odselilo šestero učenika. Marijan Oršolić, ravnatelj OŠ Mate Lovraka iz Županje, rekao nam je da su otpočetka masovnog iseljavanja ostali bez čak 200 učenika.

Od ulaska Hrvatske u EU iselilo najmanje 150.000 ljudi iz naše zemlje

Podsjetimo, iz Hrvatske je 2017. godine iselilo 47.352 ljudi, a doselilo ih se 15.553, barem tako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji sredinom godine objavljuje podatke o iseljavanju, pa ćemo tako tijekom ljeta doznati koliko ih je iselilo 2018. godine.

Podaci koje DZS objavljuje nisu točni jer oni prikupljaju podatke od MUP-a koji registrira samo one koji su prije selidbe u inozemstvo odjavili prebivalište u Hrvatskoj, a takvih je, naravno, vrlo malo.

Najbolji primjer za to su podaci o iseljavanju u Njemačku. Tako je prema DZS-u od 2011. do kraja 2016. u Njemačku iselilo ukupno 45.455 osoba, dok su podaci njemačkog zavoda za statistiku pokazali da se u tom razdoblju u Njemačku uselilo 206.654 stanovnika iz Hrvatske. Inače, od 2011. godine u Hrvatskoj je prema podacima DZS-a 170.491 stanovnik manje, a od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske je otišlo gotovo 150 tisuća stanovnika.

Pročitajte više