Einstein je bio u krivu: Neutrini i nakon ponovljenog testa ostali brži od svjetlosti

TIM koji stoji iza eksperimenta OPERA, koji je u rujnu pokazao da neutrino čestice mogu putovati brže od svjetlosti i time uzburkao duhove u znanstvenoj zajednici, ponovio je testove, i to u unaprijeđenoj verziji, i dobio - iste rezultate.

Naime, nakon prvotnog testa, kada su čestice iz švicarskog instituta CERN ispaljene u 730 kilometara udaljen talijanski laboratorij Gran Sasso, pojavile su se brojne kritike da nešto zasigurno nije bilo u redu prilikom provođenja testa. Čemu takva skepsa, pitate se?

Porušeni temeljni postulati fizike

Fizičari su, naime, bili skeptični prema ovom rezultatu jer bi on, ako se dokaže točnim, naglavačke preokrenuo brojne postulate na kojima se temelji današnja fizika, a prije svega se tu misli na Einsteinovu teoriju relativnosti prema kojoj ništa ne može biti brže od svjetlosti.

Nisu skeptični bili samo fizičari "sa strane". Naime. čak 15 znanstvenika iz tima koji je provodio eksperiment nije bilo spremno potpisati izvorno izvješće iz rujna jer su smatrali da je ono preuranjeno i nedovoljno provjereno. Među njima je i Luca Stanco, koji je nakon novih testova kazao: "Čini se da su mjerenja ipak pouzdana."

Ponovljeni test kao odgovor kritičarima

Jedan od glavnih problema koji je prvom testu narušavao "legitimitet" jest činjenica da je bilo teško pouzdano povezati pojedinačne udare neutrina u Gran Sassu s česticama koje su napustile CERN u Švicarskoj. U izvornom eksperimentu ispaljen je dugi udar s 16.000 neutrina, pa su kritičari mislili da je razlog krivog mjerenje nemogućnost povezivanja konkretne čestice s konkretnim vremenom.

Međutim, u novim pokusima ispaljivani su kraći snopovi s puno manjim brojem čestica, ali su neutrini i dalje na cilj dolazili 60 nanosekundi prije svjetlosti. Provjerene su i sve statističke analize te je potvrđeno da je mogućnost pogreške maksimalno 10 nanosekundi.

Eksperimenti će se provoditi i dalje

Čak su i skeptici poput Stanca ovog puta odlučili potpisati izvješće koje planiraju objaviti u novom broju časopisa European Physics Journal. Sedam fizičara ipak je odlučilo i dalje ostati suzdržano.

Znanstvenici OPERE ipak se neće zadovoljiti ovim rezultatima, već će nastaviti provoditi eksperimente i provjeru opreme kako bi se definitivno uvjerili u pouzdanost fascinantnog otkrića.

Pročitajte više