EK traži daljnje usklađivanje zakonodavstva RH na području javnih nabava

EUSROPSKA je komisija u utorak u Bruxellesu pozdravila najavu da će Hrvatska do 2007. usvojiti novi Zakon o javnim nabavama, ali traži daljnje usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim na tom području i bolju provedbu, te nudi svoju pomoć.

"Naši planovi da do 1. siječnja 2007. izradimo novi Zakon o javnim nabavama i o koncesijama dobro je primljen", izjavila je hrvatska pregovaračica za javne nabave i slobodu kretanja roba Tamara Obradović Mazal nakon druge faze screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje javnih nabava.

"Pomoć koju nam nudi Europska komisija je normativna i ona će nam pomoći u dizajniranju zakona", rekla je Obradović Mazal.

Cilj nam je ovim novim zakonom, kazala je hrvatska pregovaračica, usvojiti u potpunosti tražene pravne standarde.

Prema njenim riječima, paralelno s radom na novom zakonu, Hrvatska će morati čvršće raditi i na edukaciji, kako obveznika Zakona o javnoj nabavi, tako i privatnog sektora.

Od provedbenih tijela Hrvatska već ima Ured za javnu nabavu koji je odgovoran za niz ključnih zadaća koje se odnose na primjenu Zakona o javnoj nabavi, te Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave koja se bavi žalbenim postupcima te postupcima preispitivanja.

Obradović Mazal je pojasnila da je Hrvatska već dopunama postojećeg Zakona o javnoj nabavi preuzela veliki dio odredbi iz europskih direktiva 17 i 18, a već strože primjenjuje Zakon o javnim nabavama i ispod najnižeg vrijednosnog praga, koji je 20.000 kuna, za što je Komisija pohvalila Zagreb.

"Preostaje nam još unijeti dijelove direktiva koje se tiču postupaka do i iznad vrijednosnih pragova, ali i preuzimanje zajedničkog rječnika javne nabave kako bi svi ponuditelji imali jasne definicije za to područje", istaknula je Obradović Mazal.

Također, dodala je, moramo završiti radove na transparentnosti i dostupnosti natječajne dokumentacije što je moguće ostvariti uvođenjem elektroničke dokumentacije.

Što se tiče Zakona o koncesijama, Obradović Mazal je rekla da Komisija nije zadovoljna postojećim hrvatskim zakonom, jer on ne zadovoljava razinu EU ali je ponudila pomoć i za to područje.

Naime, u EU ne postoji direktiva za koncesije, nego Zelena knjiga koja regulira taj segment.

Hrvatski Zakon o koncesijama potječe iz 1992. godine i uz njega postoji još 14 posebnih zakona vezanih za to područje.

Taj zakon treba modernizirati i prilagoditi važećoj dobroj praksi u EU, rekla je Obradović Mazal.

Hrvatska je prvu fazu screeninga za javne nabave održala 7. studenog zajedno s Turskom. Poglavlje javnih nabava zapravo je dio poglavlja o slobodi kretanja roba, ali je EU neka složenija poglavlja podijelila na više dijelova kako bi se lakše pregovaralo.

Pročitajte više