eking poslao svoje prve diplomate u Irak, nada se poslovima na obnovi

KINA je u nedjelju poslala prvu skupinu diplomata u Irak, svoje prvo službeno izaslanstvo u tu zemlju otkako je pokrenuta vojna operacija pod američkobritanskim vodstvom, objavila je službena kineska agencija Xinhua (Nova Kina).

Kako javlja agencija, 13 članova izaslanstva otputovalo je u nedjelju iz jordanskog glavnog grada Amana u Bagdad.

"Misija će u Iraku nastojati razviti tradicionalno prijateljske odnose između naroda dviju zemalja i braniti kineska prava i interese u Iraku", rekao je za Xinhuu šef izaslanstva Sun Bigan.

Radi se o prvom kineskom izaslanstvu koje će se naći u Iraku od povlačenja diplomatskog predstavnika iz Bagdada tri dana uoči početka rata 20. ožujka prošle godine.

Prema najavama šefa izaslanstva, u kojemu su dužnosnici ministarstva vanjskih poslova i trgovine, kineski će se dužnosnici sastati s privremenom iračkom vladom, američkom upravom u Iraku i predstavnicima Ujedinjenih naroda, a tema razgovora biti će kinesko sudjelovanje u sklapanju poslova na obnovi Iraka. Kina je zainteresirana da i njezina poduzeća sudjeluju u unosnom poslu na obnovi.

Prošlog je tjedna Kina sklopila svoj prvi poslijeratni ugovor vrijedan 5 milijuna dolara za isporuku svoje telekomunikacijske opreme, postignut nakon šestomjesečnih pregovora.



(Hina) xbr ybr

Pročitajte više