Eko-Kvarner traži sudjelovanje javnosti u odlučivanju o naftovodima

NEVLADINA ekološka udruga EkoKvarner najavila je danas da će zahtijevati od Vlade i Hrvatskog sabora sudjelovanje javnosti u odlučivanju o izvedbi projekata prijevoza sibirske i kaspijske nafte preko Omišlja na otoku Krku.

Predsjednik Eko-Kvarnera Vjeran Piršić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da Janaf d.o.o. projektom "Družba Adria" i projektom u pripremi "CPOT" namjerava Omišalj pretvoriti u burzu nafte za Mediteran.

Projekt "Družba Adria" predviđa prijenos nafte iz Sibira preko Ukrajine, Bjelorusije, Slovačke i Madžaraske do Omišlja na Krku, a projekt "CPOT" prijenos nafte od Constance preko Pančeva i Omišlja do Trsta.

Pitat ćemo Vladu hoće li dopustiti da Omišalj postane burzom nafte za Sredozemlje, rekao je Piršić i ustvrdio da bi Hrvatska tim naftnim projektima izgubila ugled turističke zemlje. Rekao je kako Eko-Kvarner smatra da je nedavni posjet pomoćnika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Razova, kad se sastao s predsjednicima države, Vlade i Sabora, te čelnicima Janafa, "bio u funkciji pritiska na Vladu da od bivše Vlade preuzme sporazum o provedbi Družbe Adrie ".

Piršić je kazao da će sljedećih desetak dana lobirati među drugim nevladinim udrugama i saborskim zastupnicima i nakon toga dostaviti predstavku sa svojim zahtjevima Vladi, a u ožujku i Hrvatskom saboru.

Eko-Kvarner traži ratifikaciju Aarhuške konvencije o sudjelovanju javnosti u odlučivanju o projektima opasnim za okoliš. Traži i da se prije početka javne rasprave na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša objavi Studija utjecaja projekta "Družbe Adrie" na okoliš te da građani mogu sudjelovati u javnoj raspravi putem obične i elektroničke pošte.

Traže i da u Janafu državna revizija utvrdi koliko je do sada uloženo u "Družbu Adriu", te da se prekinu pripreme za projekt "CPOT" i najprije izradi studija njegova utjecaja na okoliš. Eko-Kvarner traži stratešku procjenu utjecaja na okoliš za ta dva projekta u skladu sa zahtjevom Primorsko-goranske županije i preporukama Europske komisije.

Piršić je istaknuo da Hrvatskoj turizam neizravno donosi više od osam milijarda dolara, od toga 4,6 milijarda dolara izravno, te da Kvarner nosi 23 posto hrvatskog turizma.

"Ključno je pitanje ima li smisla u regiji koja barem milijardu dolara ostvaruje u turizmu osnivati burzu nafte za Mediteran", rekao je Piršić.

Pročitajte više