Ekološke udruge Kvarnera očekuju odgovor na plan o uklanjanju alohtone divljači

SAVEZ udruga Kvarnera "Kvarnerska ekološka incijativa" najavio je danas da će, ako Županijska skupština do kraja tjedna ne prihvati njegov plan o uklanjanju alohtone divljači s kvarnerskih otoka, pokrenuti i medijsku akciju te građanski neposluh, a možda i internacionalizirati problem.

Savez današnjim priopćenjem upozorava da je svoj plan o uklanjanju alohtone divljači - divljih svinja, jelena lopatara, medvjeda i čagljeva dostavio Poglavarstvu i Skupštini prije tjedan dana i da još nije dobio nikakav odgovor.

Ako odgovor ne stigne do kraja ovoga tjedna, Savez će, kaže se u priopćenju, "pokrenuti sva zakonom predviđena pravna sredstva uz korištenje svih legalnih metoda građanskog neposluha te na državnoj razini medijski intenzivirati moralnu, političku i pravnu odgovornost pojedinaca koji sprječavaju da se učinkovito riješi problem alohtone divljači.

Ako se to pokaže nedostatnim, problem će se, iako nerado, internacionalizirati, kaže se u priopćenju.

Savez nije zadovoljan prošlotjednom raspravom u Županijskoj skupštini o tom problemu, pri čemu, kako se ističe, njegovim predstavnicima ni nakon šestosatnog čekanja nije bilo dopušteno da se obrate vijećnicima. "Županijska tijela taj problem pokušavaju riješiti parcijalno, površno i provjereno nedjelotvorno", smatra Savez.

Županijsko poglavarstvo odlučilo je raspisati natječaj za zakup lovišta Tramuntane, na sjeveru Cresa, s tim da se zakupac obvezuje da će s tog lovišta ukloniti svu alohtonu divljač u roku od dvije godine, no, po mišljenju Saveza, taj je rok predug.

Pročitajte više