Ekonomija dosegla opasnu fazu: Pet centralnih banaka krenulo u akciju spašavanja

PET velikih centralnih banaka odlučilo je komercijalnim bankama osigurati velike doalrske pozajmice kako bi poboljšale njihovu likvidnost i smanjile pritisak koji na njih ima nestabilnost na financijskom tržištu.

Potez kojeg su povukle američke Federalne rezerve, Bank of England, Europska središnja banka, Bank of Japan i Swiss National Bank usmjeren je prvenstveno na pomoć europskim bankama koje se najviše izložene dugu zaduženih zemalja eurozone. Strah od izloženosti doveo je do toga da su banke prilično oklijevale pri posuđivanju novca jedni drugima, što je stvorilo problem  sektoru kratkoročnog financiranja.

Nove pozajmice izdaju se u dolarima, jer je Europska središnja banka već omogućila europskim bankama pristup sredstvima u eurima. Tri nove tromjesečne pozajmice bit će ponuđene u listopadu, studenom i prosincu.

Opasna nova faza ekonomije

Pote središnjih banaka odmah je pohvalila i šefica MMF-a Christine Lagarde, kazavši kako je "hrabar i velik potez bio nužan". "Velika nesigurnost nadvila se nad ekonomijama u Europi i SAD-u. Bez zajedničkog i hrabrog djelovanja, postoji veliki rizik da ćemo nazadovati umjesto da idemo naprijed. Došli smo u novu, opasnu ekonomsku fazu", kazala je Lagarde.


Najava akcije središnjih banki odlično je utjecala i na kretnja na burzi. Njemački Dax skočio je 3,5 posto, francuski Cac 40 4,42 posto, londonski FTSE 100 2,1 posto, a Dow Jones je odmah po otvorenju trgovanja na Wall Streetu skočio 1 posto. Od dobrih vijesti najviše su profitirale banke, a cijena dionica BNP Paribasa skočila je 22 posto. Credit Agricole i Societe generale u plusu su 11 posto.

I analitičari su pozdravili hrabar potez banaka, ali i upozorili kako još puno toga treba napraviti da se izađe na kraj s problemom visokog duga zemalja eurozone. "Stres je još uvijek visok, i bit će dok se problem ne riješi, ali ovakav potez svakako je umanjio probleme kratkoročnog financiranja", kazao je analitičar Peter Boockvar za BBC.

Pročitajte više