Ekonomski fakultet u Zagrebu reže upisne kvote za čak 30 posto

EKONOMSKI fakultet u Zagrebu smanjuje upisne kvote u idućoj akademskoj godini za čak 30 posto. Na fakultetu navode kako su se na takav korak odlučili "s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta studiranja".

U akademskoj godini 2009./2010. fakultet će tako upisati ukupno 727 studenata manje u odnosu na prošlu akademsku godinu, odnosno umjesto dosadašnjih 2.467 studenata, u narednoj će akademskoj godini Ekonomski fakultet upisati 1.740 studenata, od čega 1.410 studenata sveučilišnog preddiplomskog studija ekonomije i poslovne ekonomije u Zagrebu, Bjelovaru i Koprivnici, 100 studenata sveučilišnog preddiplomskog studija poslovne ekonomije na engleskom jeziku te 230 studenata stručnog studija.

"To će budućim studentima omogućiti kvalitetnije studiranje potpuno usklađeno sa načelima Bolonjskog procesa. Na ovaj se način budućim studentima osigurava kvalitetnije obrazovanje, a fakultet prateći plan poticanja izvrsnosti stječe uvjete za svoje međunarodno certificiranje. Kao dodatni zalog za postizanje studentske izvrsnosti, fakultet će svakog studenta sveučilišnog preddiplomskog studija koji tijekom studija ostvari prosjek 4,00 i više osloboditi plaćanja školarina do kraja studija", navode na Ekonomskom fakultetu.
 
Posebna je novost udvostručenje broja studenata poslovne ekonomije koji studiraju na engleskom jeziku - umjesto dosadašnjih 50, biti će ih upisano 100.

Opet rastu školarine

Fakultetsko vijeće donijelo je ujedno i odluku kojom se povećavaju iznosi školarina za studente koji sami plaćaju studij - sa dosadašnjih 6.500 kuna, od naredne će akademske godine školarine porasti na 7.500 kuna.

"Smanjenje upisnih kvota nešto je što smo dugo planirali, a sada konačno i realizirali. Na ovaj način studentima našeg fakulteta omogućujemo kvalitetnije studiranje, što je uz inzistiranje na izvrsnosti naš dugoročni cilj. Posebno nam je drago što će nam ove promjene omogućiti povećanje broja studenata koji studiraju na engleskom jeziku, što predstavlja veliki korak unaprjeđenja glede međunarodne certifikacije fakulteta. Povećanje školarine pritom je nužnost kojom se osigurava da fakultet nastavi nesmetano funkcionirati", izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Darko Tipurić.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više