Eksplozija mržnje prema Židovima diljem Europe. To bi tek mogao biti početak

Foto: Epa, Profimedia

Diljem Europe raste broj antisemitskih napada nakon izbijanja sukoba Izraela i Hamasa.

Sukob, koji je prerastao u rat, počeo je napadom militanata Hamasa koji se dogodio u subotu i koji je zaprepastio cijeli svijet. Ova teroristička organizacija prilikom napada je ubijala i otimala civile te ih odvodila u Gazu, a kasnije zaprijetila smaknućem talaca i prenošenjem smaknuća uživo na internetu.

Zvjerski zločini Hamasa

Do zaključenja ovog teksta broj ubijenih u Izraelu je prešao 1300 ljudi. Svijet su posebno zaprepastile snimke koje prikazuju trenutak kad su militanti Hamasa upali na techno festival u južnom Izraelu, gdje su ubili 260 ljudi.

Upečatljiva je ostala i snimka 22-godišnje Njemice čije su golo krvavo tijelo Hamasovi teroristi vukli u kamionetu i pljucali po njemu. Snimka se kasnije proširila društvenim mrežama kao jedan od dokaza zvjerstava koje su počinili hamasovci.

Hila Fakliro bila je konobarica na tom festivalu. Uspjela je pobjeći. Dok je pokušavala doći do svojih prijatelja, na društvenim mrežama vidjela je snimku ubijanja jedne prijateljice. "Teroristi su sjedili na njoj i silovali je i radili puno stvari koje ne mogu reći", dodala je.

Zvjerstva prema Židovima ljude ne sprječavaju da ih mrze

Do masakra je došlo i u kibucu Kfar Aza.

"Upravo smo čuli za 40 mladih dječaka, neki od njih su živi spaljeni, nekima su odrubljene glave, neki su upucani u glavu", rekao je ministar Nir Barkat govoreći o ovom masakru. Postoje navodi kako su hamasovci ubijali i pse. Neke civile ustrijelili su na mjestu, neke oteli i uz slavlje odveli u Gazu.

Glasnogovornik i visoki dužnosnik Hamasa Izzat al-Risheq rekao je u izjavi da izvješća "šire laži o palestinskom narodu i otporu tvrdeći da su članovi palestinskog otpora odrubljivali glave djeci i napadali žene bez ikakvih dokaza koji bi poduprli takve tvrdnje i laži".

Može se još ovakvih zvjerstava nabrajati. Kod većine ljudi ona jesu izazvala zgražanje i sućut. Drugi dio javnosti ta zvjerstva nisu spriječila da opravdavaju zločin navodeći kako Izrael godinama zlostavlja Palestince, kao da nije moguće istovremeno osuditi i jedno i drugo.

Spomenuta opravdavanja uskoro su se pretvorila u otvoreni antisemitizam diljem Europe i svijeta te je potvrđeno da kad dođe do sukoba između Izraela i Palestine, Židovi u svim dijelovima svijeta trpe određenu razinu mržnje.

Zločini u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu...

Francuska policija uhitila je više od 20 osoba zbog desetaka antisemitskih djela izvedenih od subote, uključujući maltretiranje židovske djece od njihovih školskih kolega.

>>U Francuskoj maltretirana židovska djeca, raste broj antisemitskih napada

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da vlada namjerava spriječiti napetosti pojačanom policijskom zaštitom židovskih mjesta, uključujući škole i sinagoge. "Važno je da svi Francuzi židovske vjere znaju da su zaštićeni", rekao je Darmanin.

I u Velikoj Britaniji su se izvješća o antisemitskim incidentima utrostručila od vikenda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavila je u utorak židovska dobrotvorna organizacija.

>>FOTO Razbijen židovski restoran u Londonu

Razbijen je košer restoran u sjevernom Londonu. Na restoranu su razbijena stakla, a na nadvožnjaku koji se nalazi nekoliko desetaka metara dalje napisano je "Sloboda Palestini".

Reagirao je londonski gradonačelnik Sadiq Khan. "Nema tolerancije za mržnju u našem gradu. Ostajem u bliskom kontaktu s policijom. Tko god je ovo napravio, osjetit će svu silinu zakona. Stojim uz londonske Židove. Danas i uvijek", napisao je Khan.

>>FOTO Vandalizirana najveća sinagoga u Portugalu

Sinagoga Kadoorie Mekor Haim u portugalskom gradu Portu, najveća židovska bogomolja na Pirinejskom poluotoku, vandalizirana je nakon Hamasovih napada na Izrael.

U izjavi za portugalsku novinsku agenciju Lusa, Židovska zajednica Porta rekla je da je sinagoga u srijedu išarana grafitima, uključujući slogane "Oslobodite Palestinu" i "Okončajte izraelski apartheid".

"Najveća židovska sinagoga na Pirinejskom poluotoku danas je vandalizirana", stoji u priopćenju. "Oni koji mrze Židove iskazali su svoju mržnju prema lokalnim Židovima." Grafit je kasnije uklonjen.

Pro-Hamasovi prosvjedi u SAD-u

Protužidovske prijetnje na Telegramu, kako prenosi Voa News, platformi popularnoj među militantima Islamske države i bijelim rasistima, porasle su za alarmantnih 488 posto u subotu. Podaci su to organizacije Anti - Defamation League. U Salt Lake Cityju, Utah, sinagoga je bila prisiljena evakuirati ljude nakon prijetnje bombom. Policija istražuje prijetnje brojnim sinagogama u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Američki židovski odbor rekao je da je zabilježio desetak pro-Hamasovih prosvjeda u nekoliko američkih gradova, uključujući New York, Washington, Philadelphiju, San Francisco i Chicago.

 

Pojavio se o video na kojem se vidi kako Iran vatrometom slavi teroristički masakr u Izraelu. Ova snimka je kružila društvenim mrežama, izazvavši bijes i osudu mnogih zemalja, uključujući Izrael i njegove saveznike. 

Reagirao Scholz 

Policija u Berlinu u subotu je prekinula pro-Hamas proslave nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula niz napada na Izrael. Predstavnici nevladine organizacija Samidoun, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, viđeni su kako prolaznicima dijele besplatne baklave u glavnom gradu nakon napada.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je jutros parlamentu da će se svi koji veličaju Hamas, odobravaju ubojstva ili spaljuju izraelske zastave suočiti s kaznenim progonom.

 

"Ovo je užasno, ovo je nehumano", rekao je Bundestagu. "Nećemo stajati po strani pred mržnjom i huškanjem. Ne toleriramo antisemitizam."

Zabilježeni su i prosvjedi u Bruxellesu, Marseilleu... Neki od njih počeli su kao pro-palestinski, ali na njima su se slavili zločini nad Izraelcima.

"Gas the Jews" u Australiji

Incident je zabilježen i u Australiji. Skup u Sydneyju, koji je organizirala Palestinska akcijska grupa Sydney, zahtijevao je od Australije da prekine veze s Izraelom i poziva pristaše na "prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom". 

Sudionici prosvjeda marširali su od gradske vijećnice do Opere u Sydneyju koja je bila osvijetljena bijelim i plavim bojama u znak podrške Izraelu, što je razbjesnilo prosvjednike. 

"Otpor je opravdan kada je Palestina okupirana", skandirale su stotine prosvjednika dok su marširale ulicom Pitt. Grupu su pratili deseci policajaca.  Nakon što su stigli do zgrade Opere, dio prosvjednika gađao je zgradu bakljama. Dio njih je uzvikivao i "gas the Jews", što je jasna aluzija na ubijanje Židova u konc-logorima u Holokaustu.

Kraus za Index: Nije ovo nešto novo

Predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus za Index je kratko komentirao da ovakvo što u Europi nije ništa novo te da je antisemitizam desetljećima prisutan.

"Nekoliko tisuća Židova je već iselilo iz svojih matičnih zemalja u Europi, nije ovo ništa novo. On je bio prisutan i prije ovih događanja. Pitanje je na kojem nivou i kako. Pitanje je kako se manifestira. Nekad će to biti više nakon ovakvih događanja, ali je prisutan.

Vidjeli ste otvorene napade na sinagoge, židovske zajednice, vidimo oskvrnuća grobova. To se godinama događa, ne samo sad. Ali nije problem samo u tom oskvrnjivanju, problem je u generalnoj atmosferi koja vlada prema Židovima", objasnio je Kraus.

Govorimo mu kako u dijelu stanovništva postaje normalno govoriti protiv Židova bez ograda, koje recimo postoje kad se spominju neke druge manjine. Židovi se mrze čak i bez potrebe za opravdanjem te mržnje.

"Samo pogledajte komentare ispod tekstova, na društvenim mrežama. Kad god je nešto o Izraelu, prisutne su antisemitske reakcije, koje idu bez ograda. I to nitko ne sankcionira", objasnio je on.

"U Hrvatskoj postoji antisemitizam bez Židova"

Ističe kako je antisemitizam tako ustaljen te da postoje fraze koje se bez problema ističu desetljećima i stoljećima, a koje za metu imaju mržnju prema Židovima. Dotaknuo se Hrvatske.

"U Hrvatskoj Židova gotovo da i nema, ali postoji antisemitizam. Jasno nam je od čega je on posljedica i zašto će se pojačavati u ovakvim situacijama. Uvijek ga je i bilo, a posebno to dolazi do izražaja kad je lošija ekonomska situacija. Onda on uvijek raste", objasnio je Ognjen Kraus.

Goldstein: Antisemitizam je tu, samo je nekad pritajen

Povjesničar Ivo Goldstein nam govori kako ovako strašan zločin koji se dogodio u Izraelu nije zabilježen od Holokausta.

"Ne znam niti jesu li se onda djeci odrubljivale glave, na taj način ubijali ljudi. Ali ja se tome ne čudim. Antisemitizam je kao fenomen pritajen i samo treba određeni potisak da ispliva vani.

Sad imamo ove situacije diljem Europe, ali niti to nije nešto novo. Još prije tri-četiri desetljeća bili su napadi na francuske restorane", govori on. Dodaje kako je sve što se događa oko izbijanja ovog rata katastrofa.

"Zaluđene mase ne mogu i ne žele razumjeti činjenice što je značio napad Hamasa, a što znači reakcija Izraela, koji traži zločince, dok se Hamas sad kukavički skriva iza djece i žena, u civilnim objektima, što je protupravno Ženevskoj konvenciji", govori Goldstein, dodajući kako se i na komentarima ispod tekstova na internetu vidi kako je lov na vještice potpuno otvoren.

Nakon incidenata i sukoba, stalan je porast zločina prema Židovima

I bez ovakvih događanja, antisemitizam je prisutan u Europi, što su potvrdili i naši sugovornici. Veliko istraživanje CNA-a 2018. pokazalo je kako više od četvrtine ispitanih Europljana smatra da Židovi imaju previše utjecaja u poslovanju i financijama. Gotovo svaki četvrti rekao je da Židovi imaju previše utjecaja u sukobima i ratovima diljem svijeta.

Trećina Europljana u anketi rekla je da zna tek malo ili nimalo o Holokaustu, masovnom ubojstvu oko šest milijuna Židova u zemljama koje je kontrolirao nacistički režim Adolfa Hitlera 1930-ih i 1940-ih.

Brian Levin, istraživač s Kalifornijskog državnog sveučilišta u San Bernardinu, rekao je za Voa News kako su u listopadu 2000. nasilni prosvjedi u Izraelu izazvali skok od 152 posto u antisemitskim zločinima iz mržnje u Sjedinjenim Državama.

U 2021. sukobi između Izraela i Hamasa doveli su do porasta zločina iz mržnje protiv Židova za 187 posto u New Yorku i gotovo četverostrukog porasta antisemitske mržnje u Los Angelesu.

Tom Copeland, direktor istraživanja na Institutu Centennial na Kršćanskom sveučilištu Colorado, rekao je da je 2023. bila još jedna rekordna godina za antisemitske aktivnosti.

"To je dugoročni trend u SAD-u i Velikoj Britaniji", rekao je Copeland u intervjuu. "Dakle, čini se da se od ovog vikenda, svakako na društvenim medijima, posebno na Telegramu i u određenoj mjeri na TikToku, ponovno pojavljuju svi glasovi koji su antisemitski." Uz navedene podatke, za očekivati je dodatni porast netrpeljivosti prema Židovima ako doista dođe i do kopnene invazije Izraela na Pojas Gaze.

Pročitajte više