Pod vlakom u Podsusedu eksplodirala nepoznata naprava, stručnjaci ne vjeruju da se radi o terorizmu

Foto: Daniel Kasap/Pixsell, Ranko Šuvar, Damir Krajač/Cropix

JUTROS u 3.50 sati na pruzi u Zagrebu dogodila se eksplozija, izvijestila je zagrebačka policija. Eksplozija se dogodila u Aleji Bologne BB, u blizini željezničke postaje Podsused. Od siline eksplozije popucali su prozori na vlaku i na obližnjim kućama, ali, prema posljednjim informacijama, nije zabilježena veća materijalna šteta.

Strojovođa teretnog vlaka koji je naletio na nepoznatu eksplozivnu napravu, Bernard Herceg, za HTV je izjavio kako se u trenutku nesreće u vlaku nalazilo nekoliko osoba, ali nitko nije ozlijeđen. Neslužbeno se doznaje da su nesreći svjedočili i djelatnici PU zagrebačke, s obzirom da je policijsko vozilo u trenutku eksplozije stajalo na obližnjem semaforu.

O kakvom se eksplozivu radi?


Iz policije doznajemo kako je do eksplozije došlo kada je teretni vlak naletio na zasad nepoznatu eksplozivnu napravu. Na teren su izašle sve raspoložive snage - policija, vatrogasci, pirotehničari i državno odvjetništvo. Žrtava nema, a na vlaku je nastala materijalna šteta.

Do eksplozije je došlo oko 50 metara zapadno od željezničke postaje Podsused, u trenutku prolaska teretnog vlaka, kojim je na relaciji Ranžirni kolodvor Zagreb-Varaždin upravljao 39-godišnji strojovođa.

Susjede zbunila eksplozija

"Ljudi su jednostavno zbunjeni. Ujutro se malo čula eksplozija. Žena je bolje čula od mene jer ima sluh kao mačak. Ne, ja tako dobro spavam da nisam čuo", kažu nam stanovnici Podsuseda.

Od jačine eksplozije, oštećena su željeznička pruga i lokomotiva te prozorska stakla na okolnim kućama. Uzrok eksplozije još uvijek nije poznat, rekao je Media servisu jutros na licu mjesta načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić.

"Ozlijeđenih nema, očevid je u tijeku koji se provodi u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom. Sve mjere i aktivnosti su poduzete. Ekspertni timovi su vani, pa ćemo vidjeti što se to dogodilo", istaknuo je Burušić.

Cesta i pruga otvorene za promet

Zbog obavljanja očevida u potpunosti su bili obustavljeni željeznički i cestovni promet Alejom Bologne u oba smjera. Cestovni promet Alejom grada Bologne u svim smjerovima ponovo je otvoren u 15:46 sati. ZET je priopćio da je autobusni promet na Aleji Bologne normalo uspostavljen od 16:25 sati. Od 17 sati u pogonu je opet i željeznički promet..

Improvizirana bomba ili eksplozija kočnica?

Iz zagrebačkog Ureda za hitne situacije izvijestili su kako osim oštećenja pruge ima manjih oštećenja na jednoj kući u blizini. Nema žrtava. Protueksplozijska služba PU zagrebačke provela je očevid. Uskoro bi se trebalo znati više detalja oko eksplozije.

Zoran Grgić, neovisni stručnjak za sigurnost, u izjavi za HTV kaže kako postoje dva moguća uzroka eksplozije na tračnicama. Jedna mogućnost je da se radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi, a druga da je došlo do rupture tlačnog voda kočionog sustava kakav imaju sve lokomotive i pripadajuće kompozicije koje bi za posljedicu imalo odbacivanje fragmentarno odbacivanje dijelova donjeg stroja možda kojeg kamena i izazvalo bi jak zvučni efekt, što opisuju svjedoci.

Stručnjaci odbacuju teorije o terorističkom napadu

Sreća u nesreći je da je na eksplozivnu napravu naletio teretni, a ne putnički vlak. U suprotnom bi bilo žrtava i tragedija bi bila nemjerljiva, kažu stručnjaci i odbacuju spekulacije o terorističkom napadu. Igor Tabak poručuje da ne treba paničariti.

"Jedna od osnovnih karakteristika terorizma je među ostalim i širenje širega, većeg straha među narod, uz nekakvu, obično i političku podlogu. Dakle, tu koliko ja znam nitko nije preuzeo odgovornost. Politička podloga nije vidljiva, a meni se čini da je svim ovim kašnjenjima prometa i preusmjeravanjima zapravo više izazvana nervoza i bijes građanstva nego strah", ističe Tabak.

Tabak je gotovo siguran da je riječ o amateru, a svoje tvrdnje pojašnjava vidljivim primjerom.

"Vozni redovi na toj ruti, broj jedan nisu tajna, broj dva, jednostavno ih je relativno ustanoviti. To je dovoljno usamljeno mjesto da se da relativno jednostavno izviđati ne bi li se korigiralo za moguća kašnjenja i te stvari. Prema tome, tu je bilo relativno jednostavno izvesti puno ozbiljniji napad, čak i na toj lokaciji", kaže nam Tabak.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više