Eksplozija u skladištu streljiva u Kijevu najveći je udarac borbenoj sposobnosti Ukrajinaca

Foto: Hina

UNIŠTENJE dvaju skladišta streljiva ove godine zadalo je najveći udarac ukrajinskoj borbenoj sposobnosti od izbijanja sukoba sa separatistima, izjavili su sigurnosni i vojni dužnosnici.

Snažne eksplozije u vojnom skladištu u području Kalinivke, 270 kilometara zapadno od Kijeva primorale su lokalne vlasti na evakuaciju 24 tisuće ljudi. Drugo veliko skladište streljiva uništeno je u ožujku.


"Zemlja je pretrpjela najveći udarac borbenoj sposobnosti od izbijanja rata", kazao je tajnik Ukrajinskog vijeća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov.

Nije rasno radi li se o nesreći ili sabotaži

Iako za sada nije jasno da li se radi o nesreći ili sabotaži, sve ukazuje na loše osiguranje u vojnim bazama.

"Ima dosta kršenja sigurnosnih protokola u našim skladištima streljiva. A ovo su posljedice. Pokazujemo da nismo sposobni zaštititi naše strateške arsenale", istaknuo je Turčinov.

Vatra je izbila u utorak navečer blizu lokaliteta Kalinivka te izazvala niz eksplozija topničkih granata kalibra 122 i 125 milimetara koje su se čule čitavu noć. U srijedu ujutro eksplozije su se mogle čuti otprilike svakih pet sekundi u Kalinivki, iako slabije nego tijekom noći

Najmanje dvije osobe ozlijeđene u eksploziji

Vojno tužiteljstvo najavilo je pokretanje istrage zbog "sabotaže" nakon tog incidenta, četvrtog požara u dvije godine u skladištu ukrajinske vojske, angažirane od 2014. u sukobu na istoku s proruskim separatistima.

Najmanje dvije osobe su ozlijeđene i hospitalizirane, objavila je državna služba za izvanredna stanja.

U ožujku je divovski požar u skladištu sa 138.000 tona oružja i municije u Balakliji, u području Harkiva, blizu pobunjeničkog istoka Ukrajine, također izazvao eksplozije u nizu tijekom nekoliko dana pri čemu je jedna osoba poginula a pet ih je ozlijeđeno.

Pročitajte više