Eksploziv kakav koristi Al-Qaida pronađen kod dvojice Hrvata

SLOVENSKA policija otkrila je grupu preprodavača oružja i eksplozivnih tvari kakve koristi teroristička skupina Al-Qaida, među kojima su i dvojica Hrvata.

Grupa koja je uhićena u petak sastojala se od dvojice Hrvata; 25-godišnjeg Tomislava Dobričevića iz Družilovca i 33-godišnjeg K.V. iz okolice Zagreba, a uz njih su uhićena i dvojica Slovenaca, 44-godišnji B.R. iz Kamnika i 40-godišnji I.H. iz Ljubljane, te državljanin BIH 45-godišnji K.H.

Slovenska je policija raspisala tjeralicu za K.V. 33-godišnjim hrvatskim državljaninom iz okolice Zagreba koji je upleten u slučaj trgovine oružjem i eksplozivom.

Akcija koja je trajala godinu dana, a u kojoj su osumnjičeni tajno nadzirani i snimani, provedena je na parkiralištu Trgovačkog centra Keros u Rogaškoj Slatini, javlja Jutarnji list.

Policija je pronašla 37 kilograma eksploziva, među ostalim i sedam kilograma eksploziva Goma 2 eco.

Upravo taj eksploziv koristila je Al-Qaida prilikom terorističkog napada na željeznicu u Madridu, kada je korišteno dvanaest kilograma eksploziva Goma 2 eco.

U akciji je zaplijenjeno 6 pištolja i 30 električnih detonatora, javila je POP-TV koja se poziva na izjavu šefa kriminalističke policije u Celju Roberta Mravljaka.

Kako doznaje Večernji list od Mravljaka, radi se o eksplozivu vrijednom oko 170.000 kuna, odnosno 5400 kuna vrijedno oružju. Predviđena kazna za takvo djelo je u rasponu od jedne do pet godina.

Pročitajte više