EL BARADEI U UTORAK U IZRAELU

Glavni tajnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u utorak će doputovati u Izrael gdje će nastaviti angažman na na denuklearizaciji Bliskog istoka.

Izrael, čiji se nuklearni arsenal procjenjuje na 200 bojevih glava odbija potvrditi ili opovrgnuti informaciju o posjedovanju nuklearnog oružja. El-Baradei je prošli tjedan u Moskvi izjavio kako bi Izraelci trebali obznaniti svoje nuklearne aktivnosti i početi se zalagati za Bliski istok bez nuklearnog oružja.

Glasnogovornik IAEA Mark Gwozdecky protekli je vikend izjavio kako će spomenute teme biti u središtu današnjeg razgovora El Baradeija i dužnosnika izraelskog nuklearnog programa te članova vlade izraelskog premijera Ariela Sharona. No, prema ocjeni stručnjaka Jeruzalemskog centra za vanjske odnose Geralda Steinberga malo je izgleda da El Baradei dobije uvid u spomenute dokumente.

On je za France presse kazao kako Izrael ne namjerava mijenjati dosadašnju politiku niti potpisati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, što bi IAEA omogućilo provođenje inspekcija na teritoriju te zemlje.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više