Elementarna nepogoda proglašena i u Požeško-slavonskoj županiji

ŽUPAN Anto Bagarić danas je zbog dugotrajne suše za Požeško-slavonsku županiju proglasio elementarnu nepogodu na temelju procjena Županijskog povjerenstva na terenu.

"Odlučio sam proglasiti elemenatarnu nepogodu zbog nepovoljnih hidroloških prilika i dugotrajne suše, zbog čega su nastale velike štete na poljoprivrednim kulturama, napose pšenici, suncokretu, soji i šećernoj repi. Osim toga, na pakračko-lipičkom području znatne štete je nanio i mraz", izjavio je župan Bagarić. Dodao je kako je elemenatarnu nepogodu proglasio iako s terena još nisu stigli zahtjevi za proglašenjem elemenatarne nepogode. Na taj se čin, kako ističe, odlučio na osnovi uvida na terenu, a na prijedlog Županijskog povjerenstva. Tako ta odluka obvezuje sve jedinice lokalne samouprave i uprave da što prije prikupe zahtjeve seljaka i obiteljskih gospodarstava, kako bi se obradili na županijskoj razini i dostavili Vladi.

Bagarić je također najavio da će na današnjoj sjednici Županijskog poglavarstva biti razmotren i zahtjev komunalnog poduzeća Tekije, da Poglavarstvo privremeno ograniči uporabu pitke vode za zalijevanje polja i travnjaka, pranje vozila i slično, jer su se izvorišta u Požeštini znatno smanjila. Tako Tekijini stručnjaci navode da je izvorište Veličanke snagu od 120 smanjilo na samo 46 litara u sekundi, a na glavnom crpilištu u Požegi razina podzemnih voda je 155 centimetara ili čak 125 centimetara niža od uobičajene.

Pročitajte više