Elitni britanski specijalci pod istragom zbog ratnih zločina u Siriji

Foto: EPA

Petorica pripadnika specijalne jedinice britanske vojske (SAS) pod istragom su zbog mogućih ratnih zločina počinjenih u Siriji prije nekoliko godina, javlja BBC.

Zasad nisu uhićeni, no odjel za teške zločine ministarstva obrane provodi istragu. Brojne specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva bile su raspoređene u Siriji u proteklom desetljeću u operacijama protiv Islamske države.

Niz slučajeva ratnih zločina se istražuje

Ministarstvo obrane priopćilo je da ozbiljno shvaća tvrdnje o mogućim nedjelima. "Sve optužbe za kaznena djela uputit će se policiji na daljnju istragu", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Istraga je navodno usmjerena na incident koji se dogodio prije dvije godine kada je ubijen jedan od džihadista.

Britanski vojnici su prema tvrdnjama nadređenih upotrijebili prekomjernu silu pri uhićivanju muškarca, no oni su procijenili da je džihadist namjeravao izvesti samoubilački napad te su ga ubili.

No, ministarstvo tvrdi da ovo nije izolirani slučaj te da "zastrašujućih" svjedočanstava o ratnim zločinima ima još. Jedinice SAS-a već godinama djeluju u Siriji, a do prije koju godinu i u Afganistanu.

Također, već neko vrijeme traje istraga jesu li specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva ubijale civile i nenaoružane ljude u noćnim racijama u Afganistanu između 2010. i 2013. godine.

Pročitajte više