Elon Musk tuži tvorca ChatGPT-ja

Foto: EPA

Elon Musk tuži OpenAI, vodeću svjetsku kompaniju za umjetnu inteligenciju koja je stvorila popularni ChatGPT, baš kao i njezinog izvršnog direktora Sama Altmana. Musk u tužbi tvrdi da se tvrtka odvojila od svoje izvorne, neprofitne misije udruživši se s Microsoftom za 13 milijardi dolara te zadržala kod za svoje najnovije generativne AI proizvode u tajnosti.

Musk, koji je bio suosnivač OpenAI-ja 2015., u međuvremenu je otišao i osnovao vlastitu AI tvrtku, xAI. U njegovoj tužbi podnesenoj jučer na sudu u Kaliforniji, navodi se da su ta tvrtka i njezino partnerstvo s Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI-ja, što predstavlja kršenje ugovora. Musk traži suđenje pred porotom te da tvrtka, Altman i suosnivač Greg Brockman vrate zaradu koju su ostvarili poslovanjem.

Za što je izvorno osnovan OpenAI?

OpenAI je izvorno osnovan kako bi provjerio ono za što su osnivači vjerovali da je ozbiljna prijetnja koju opća umjetna inteligencija (AGI) predstavlja čovječanstvu. Tvrtka je osnovala odbor nadzornika čiji je posao bio pregledavanje svih proizvoda koje je tvrtka izradila, a kod proizvoda je bio javno dostupan.

No, Altman, Brockman i glavni znanstvenik Ilja Sutskever su 2019. osnovali OpenAI LP, profitni entitet koji postoji unutar veće strukture tvrtke. Ta je profitna tvrtka u samo nekoliko godina podigla valuaciju OpenAI-ja s nule na vrijednost od 90 milijardi dolara - a Altman se u velikoj mjeri smatra glavnim tvorcem tog plana i ključem uspjeha tvrtke.

OpenAI nije odmah odgovorio na CNN-ov zahtjev za komentar.

U tužbi se spominje i Altmanov privremeni otkaz.

U tužbi se također navodi prošlogodišnja kriza u vodstvu, koja je dovela do Altmanova privremenog izbacivanja iz tvrtke, očito zbog zabrinutosti nekoliko članova odbora o rizicima umjetne inteligencije. Nakon dana neizvjesnosti i intervencije Microsofta, Altman je vraćen na svoju poziciju, što su analitičari opisali kao pobjedu za one koji žele komercijalizirati AI tehnologiju.

"Još se ne zna zašto je Altman dobio otkaz"

U Muskovoj tužbi ističe se i ta tvrdnja.

"Javnost je još uvijek ne zna što je točno u "proces promišljenog pregleda" odbora otkriveno te je rezultiralo prvim otpuštanjem gospodina Altmana", stoji u tužbi. "Međutim, jedna je stvar jasna gospodinu Musku i široj javnosti: OpenAI je napustio svoju 'neopozivu' neprofitnu misiju u potrazi za profitom", navodi se.

Iako Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI te je bliski partner tog startupa, nije imenovan kao optuženik u Muskovoj tužbi, tehnološki se div spominje 68 puta u tužbi.

Velik dio tužbe odnosi se na Microsoftov očiti utjecaj na OpenAI i Microsoftov ekonomski položaj. Musk je prije prijetio da će tužiti Microsoft i optužio ga za krađu sadržaja od X-a, Muskove društvene mreže, za obuku Microsoftovih AI alata.

"OpenAI je pretvoren u zatvorenu podružnicu Microsofta" 

"OpenAI Inc. transformiran je u zatvorenu de facto podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsofta", stoji u tužbi. "Pod novim upravnim odborom, ne samo da razvija, već zapravo usavršava AGI kako bi povećao profit za Microsoft."

Musk, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, napustio je OpenAI 2018. Nastavio je govoriti protiv opasnosti umjetne inteligencije. U tužbi je aktualne vođe OpenAI-ja opisao kao pohlepne. "Dok neki poput gospodina Muska vide egzistencijalnu prijetnju u AGI-ju, drugi vide AGI kao izvor profita i moći", navodi se u tužbi.

Pročitajte više