EMA počela ocjenu Pfizerove docjepne doze za djecu od 12 do 15 godina

Foto: EPA

EUROPSKI regulator za lijekove (EMA) priopćio je u utorak da je počeo ocjenu zahtjeva za odobrenje docjepne doze Pfizer-BioNTechova cjepiva pod nazivom Comirnaty za djecu od 12 do 15 godina starosti.

EMA je izvijestila prošlog tjedna da će se uskoro očitovati o sličnom zahtjevu za šesnaestogodišnjake i za sedamnaestogodišnjake.

"EMA je počela ocjenu zahtjeva za primjenu docjepne doze Comirnatyja za djecu od 12 do 15 godina", navodi se u priopćenju agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

"U tijeku je i revizija zahtjeva za primjenu dopunske doze kod šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka", dodaje.

EMA je u listopadu odobrila docjepne doze Pfizer-BioNTechova cjepiva za sve osobe starije od 18 godina, a zatim je donijela sličnu odluku za Moderninu docjepnu dozu Spikevaxa.

Marco Cavaleri, zadužen u EMA-i za strategiju cijepljenja, istaknuo je na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji da je cijepljenje, napose dopunskim dozama, "i dalje najbolji način zaštite od teških bolesti" uzrokovanih omikronom.

EMA usto ocjenjuje zahtjev za odobrenje u EU cjepiva dviju francuskih tvrtki Valneve i Sanofija, ali se odluka ne očekuje prije Uskrsa.

Pročitajte više