KORONAVIRUS

Englezi uzimaju najprecizniji serološki test na tržištu: "Ostali nisu pouzdani"

Foto: EPA-EFE

ZDRAVSTVENI službenici u Engleskoj odobrili su test na antitijela koji će otkriti je li osoba bila zaražena koronavirusom, a možda i je li razvila imunitet protiv bolesti.

Do sada Engleska nije koristila slične testove jer su službenici smatrali da nijedan nije bio dovoljno pouzdan. Vlada je nedavno potrošila 16 milijuna funti na paket sličnih testova za koje se utvrdilo da nisu dovoljno učinkoviti.

Najnoviji test proizvela je švicarska farmaceutska kompanija Roche, a ugledni BBC piše da je to prvi test koji ima ozbiljan potencijal za učinkovitost.

Suradnik BBC-ja oko zdravstvenih pitanja Fergus Walsh kaže kako je još nejasno koliko prisutnost antitijela pomaže u sprječavanju buduće infekcije i koliko bi imunitet mogao trajati.

Ministar zdravstva Engleske Edward Argar rekao je da će se novi test na početku koristiti na zdravstvenim radnicima, ali nije sigurno kada će testiranje početi.

Profesor John Newton, nacionalni koordinator Velike Britanije za program testiranja protiv koronavirusa, rekao je da je ovo pozitivan razvoj u borbi protiv pandemije.

"U principu nam ovo može omogućiti da otkrijemo imunitet za buduće infekcije."

Ljudi zaduženi za medicinske propise u Europskoj uniji i SAD-u već su odobrili Rocheov test.

Pročitajte više