Enquirer: Masovni povratak turista u rodno mjesto Marka Pola

NOVINAR američkog Enquirera u članku o 12-dnevnom krstarenju Mediteranom pisao je gotovo isključivo o Hrvatskoj, točnije o Dubrovniku, Splitu i Korčuli. Ostala mjesta koja je posjetio u Grčkoj i Italiji spomenuo je na samom kraju.

Prvo je posjetio Dubrovnik i oduševio se činjenicom kako je grad, unatoč ratu i opsadi pod kojom je bio i za vrijeme koje je skoro dvije trećine zgrada bilo oštećeno, obnovljen i pun turista. Vidi se, kaže, kako su ljudi i vlada uložili napore da obnove grad i ponovo privuku turiste u čemu su u potpunosti i uspjeli.

Fascinirala ga je raznolikost ponude, od brojnih izložbi do kafića, raznolikih dućana i suvenirnica. Od vodiča je saznao da se u Dubrovniku nalazi najstarija ljekarna koja je osnovana u 14. stoljeću kao i to da nakon 11.rujna u grad dolazi više Njemaca, Talijana i Engleza nego Amerikanaca. Oni koji u Dubrovniku najviše troše u zadnje vrijeme su Rusi.

Nakon Dubrovnika, novinar je posjetio Korčulu i Split usporedivši ta dva grada s ljetovalištima na francuskoj rivijeri. Oba, piše, imaju zidine oko grada, marine, otvorene tržnice, građevine još iz antičkog doba i male hotele što im sve zajedno daje poprilično intimnu atmosferu.

Naglasio je kako svakako vrijedi posjetiti rodnu kuću Marka Pola u Korčuli dodavši kako ćete za to morati izdvojiti zaista malen iznos.

Što se tiče Splita, istaknuo je Dioklecijanovu palaču unutar koje, šetajući njenim uskim ulicama punim turista, svatko može pronaći nešto za sebe. Njega je posebno oduševila velika otvorena tržnica za koju je napisao da je nevjerojatno uredna kao i brojni spomenici još iz rimskog doba.

Pročitajte više