Epidemija hepatitisa A u Zagrebu, zaraženi uglavnom srednjoškolci

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U ZAGREBU se pojavila epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice. Od početka ožujka dosad bilo je 57 slučajeva bolesti, uglavnom među srednjoškolcima. 

U travnju se hepatitis A pojavio na zagrebačkom Ugostiteljsko-turističkom učilištu. Zaraženo je desetero učenika i troje djelatnika, rekao je za Hrvatski radio ravnatelj Mladen Smodlaka.

"Zbog te miniepidemije u školi restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima", rekao je. Zgrada je dezinficirana, a školska liječnica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati.

Djeca imaju manje-više jednake simptome - mučninu, povraćanje, proljev.

Dugo inkubacijsko razdoblje

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da se očekuje još određeni broj slučajeva jer je inkubacijsko razdoblje jako dugo - od 5 do 50 dana.

"To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole", objašnjava za HRT.

Što je hepatitis A?

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A, a prenosi se neopranim rukama, kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Jedna od osnovnih preventivnih mjera je temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, prije konzumiranja hrane.

Apelira se na ugostitelje, posebno one kod kojih učenici odrađuju praksu, da poduzmu dodatne mjere opreza i prevencije.

Pročitajte više