Epidemiologinja HZJZ-a objasnila po čemu se omikron razlikuje od svih drugih sojeva

Foto: N1, Shutterstock

TATJANA Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je novi soj koronavirusa, koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

"Prije tri dana je detektirana najnovija varijanta, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih, što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim značajkama - po zaraznosti ili kliničkoj slici. To znači i da se on najbliže promijenio u odnosu na onaj stari, početni, wuhanski soj", rekla je Tena Nemeth-Blažić za N1.

 

"On može biti tako promijenjen da se može brže širiti, lakše se osobe zaraze, i također može utjecati na smanjenu učinkovitost cjepiva, može još neke druge promjene uzrokovati koje imaju utjecaj na ljudsko zdravlje, primjerice tešku kliničku sliku i slično, no to je još prerano za zaključiti. Međutim, s obzirom na dosadašnje podatke i varijante, najveća je zabrinutost da će se brže širiti i da može izbjeći zaštitu koja se postiže cijepljenjem", kazala je za HRT.

"Zasad je oprez zbog te genetske strukture prisutan, intenzivno se prati. Zato se treba cijepiti, pogotovo oni koji su u većem riziku od bolesti. Opet se naglašava da su mjere na prvom mjestu - treba više misliti na pojačanu higijenu, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i putovanja."

Koja je razlika u odnosu na ostale sojeve?

Govoreći o razlikama u odnosu na ostale sojeve, rekla je: 

"To je slično, a razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, stoga bi mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo za putnike koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta."

O proboju novog soja u Hrvatsku rekla je da će ovisiti o intenzitetu putovanja i da je teško predvidjeti kad bi se mogao dogoditi. 

"Treba podsjetiti na to da je potrebno učiniti sve što možemo da spriječimo teže oblike bolesti covida-19, da ne ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite za druge bolesti", naglasila je.

Prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa cijepljeno je 53% ukupnog stanovništva, a 63% odraslog.

"Ljudi imaju potrebu izraziti mišljenje. Važno je usredotočiti se na prevenciju, usmjeriti se na odgovorno ponašanje", rekla je Nemeth-Blažić o prosvjedima.

O cijepljenju

"Važno je cijepljenje. Savjetujem onima koji se još nisu cijepili da se cijepe i time postignu zaštitu protiv težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Onima koji su se cijepili i proteklo je već neko vrijeme, više od šest mjeseci, savjetujem da se docijepe, odnosno da dobiju treću, dodatnu dozu. Konačno, sada trebamo pojačati one nefarmakološke mjere koje smo imali na početku pandemije, izbjegavanje velikih okupljanja, izbjegavanje nenužnih putovanja, nošenje maski u zatvorenim prostorima gdje je velik broj ljudi, kao i higijena ruku i prostora, kako bismo na sve te načine mogli doprinijeti sprječavanju širenja ove bolesti", ističe Nemeth Blažić.

"Preporuke za dodatnu dozu su da ako se osoba cijepila i proteklo je najmanje šest mjeseci od druge doze, da dobije tu dodatnu, booster dozu. Za one koji su se cijepili Pfizerom, preporuka je da se cijepe Pfizerom, dakle preporuka je da se istim cjepivom docijepi tom trećem dozom", kaže epidemiologija, ali dodaje da je moguće i miješati cjepiva. 

Pročitajte više