Epidemiologinja: Stjuardesa je treći slučaj ospica u Hrvatskoj, cijepite djecu

Foto: Goran Stanzl

EPIDEMIOLOGINJA Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dala je izjavu za javnost vezanu uz novi slučaj ospica. 

>> Stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama

Potvrdila je kako je stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama te da se trenutno nalazi na kućnoj njezi. Također, potvrdila je kako je ovo treći slučaj oboljenja u Hrvatskoj, ali kako nije povezan s onim u Dubrovniku. 

"Pozivamo roditelje da, kao i svake godine, da djeca koja nisu cijepljena provedu u što skorijem roku kako bi bila zaštićena", rekla je.

Informacije s provjerenih mjesta

Kako kaže, radi se o slučajevima kakve imamo svake godine, posebno jer od 2017. traje epidemija u Europi. 

"Razvoj sekundarnih slučajeva je moguć, ali nadamo se da brzom reakcijom do toga neće doći", prokomentirala je i dodala kako su pregledane sve osobe s kojima je stjuardesa bila u kontaktu.

"Pozivamo roditelje da s provjerenih mjesta dobivaju informacije, da kontaktiraju nas, svoje pedijatre, da vjeruju stručnim osobama, a ne informacijama s foruma i portala gdje ne znate tko stoji iza informacija koje je napisao i koji razlozi stoje iza toga", rekla je dr. Višekruna Vučina.

Napomenula je kako je posljednjih godina procijepljenost u padu, a kod novorođenčadi čak ispod 95 posto. Najmanja procijepljenost je u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Međutim, kaže kako nema potrebe za panikom.

Pročitajte više