ERDGAN: SAD ODOBRIO ULAZAK TURSKE VOJSKE U SJEVERNI IRAK

Turska je od Sjedinjenih Država dobila zeleno svjetlo za ulazak njezine vojske u sjeverni Irak nakon što je prihvatila otvoriti svoj zračnim prostor američkim zrakoplovima, tvrdi turski premijer Recep Tayyip Erdogan u interviewu za tjednik Newsweek u broju od ponedjeljka.

"Naš ministar vanjskih poslova (Abdullah Gul) postigao je dogovor o tome u razgovoru s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom", izjavio je Erdogan.

"Posljednji zahtjev državnog tajnika Powella odnosio se samo na nadlijetanje našeg teritorija, i kada je od nas zatraženo dopuštenje za to, odgovorili smo da bismo htjeli da se našim postrojbama dopusti da se rasporede u sjevernom Iraku, što su Sjedinjene Države odobrile", rekao je Erdogan.

"Turska nema namjeru okupirati taj teritorij" naseljen Kurdima, rekao je Erdogan, precizirajući da se Ankara obvezala da njezini vojnici neće ulaziti dublje od 19 kilometara u dubinu irakčkog teritorija.

Mogućnost ulaska Turske u sjeverni Irak, koja se pribojava da bi na tom području nakon pada Sadama Huseina mogla nastati samostalna kurdska država na njezinim granicama, izazivala je veliku zabrinutost u Washingtonu.

Pročitajte više