ERDOGAN IZJAVIO DA JE VOLJAN SASTATI SE S LEYLOM ZANOM

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da je voljan sastati se s Leylom Zanom, kurdskom aktivisticom za ljudska prava koja je nekoliko dana ranije puštena na slobodu nakon desetogodišnje zatvorske kazne.

"Nema razloga da se ne sastanem s njome", kazao je Erdogan na konferenciji za tisak u istanbulskoj zračnoj luci, po povratku iz Sjedinjenih Država gdje je nazočio susretu na vrhu G8.

Premijer, koji je podsjetio da je Zana nakon izlaska iz zatvora već razgovarala s ministrom vanjskih poslova Abdulahom Gulom, kazao je pak da nije sklon donošenju zakona o oprostu za kurdske pobunjenike za koji se zalaže kurdska Demokratska narodna stranka (Hadep) kako bi potonjima omogućila da polože oružje.

"Vlada je poduzela sve mjere predviđene u njezinu programu, a ako ima onih koji su ih pogrješno protumačili, nemam što dodati", kazao je Erdogan.

Leyla Zana i još troje bivših zastupnika iz Demokratske stranke (DEP, kurdska, raspuštena 1994.), oslobođeni su u srijedu, dok se očekuje obnova njihova sudskog postupka nakon desetogodišnjeg zatvora.

Bivša zastupnica čiju je političku odvažnost 1995. nagradio Europski parlament dodijelivši joj Saharovljevu nagradu za slobodu mišljenja, postala je simbol miroljubive borbe za priznavanje prava turskih Kurda.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više