Erdogan nazvao Madura i podržao ga: Brate, glavu gore

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i izrazio mu potporu nakon što se oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom, rekao je danas glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

"Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu: Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!" objavio je Kalin na Twitteru.

Guaido se jučer proglasio privremenim predsjednikom, i to uz potporu Washingtona i mnogih latinoameričkih zemalja, a nakon te objave odnose sa SAD-om prekinuo je socijalist Maduro koji je na vlasti od 2013. u državi bogatoj naftom, ali u teškoj gospodarskoj krizi zbog koje stanovništvo bježi u susjedne države.

Većina latinoameričkih zemalja priznala Guaida za novog predsjednika

Maduro je drugi predsjednički mandat počeo 10. siječnja nakon pobjede na izborima održanim u svibnju, a koje su mnogi u svijetu, uključujući Europsku uniju, proglasili nedemokratskima. Otada je Maduro izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.

Većina latinoameričkih zemalja priznala je Guaida za novog predsjednika, a na Madurovu su stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Pročitajte više