Erdogan: Nećemo podržati švedsko članstvo u NATO-u. Ne poštuju muslimane i Tursku

Ilustracija: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da neće podržati zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u nakon subotnjeg prosvjeda u Stockholmu koji je uključivao spaljivanje primjerka Kurana. Prosvjed u švedskoj prijestolnici je pojačao napetosti s Turskom u trenutku kad nordijska zemlja treba potporu Ankare za ulazak u vojni savez.

Ankara je pod sve većim pritiskom švedskih i finskih dužnosnika, ali i generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da odobri ulazak dvije nordijske zemlje u savez. Turska, Švedska i Finska su potpisale trilateralni memorandum tijekom summita NATO-a u Madridu prošlog lipnja.

"Dopuštaju blasfemiju ispred našeg veleposlanstva"

Dvije nordijske zemlje su obećale da će se posvetiti sigurnosnim zahtjevima koje je postavila Turska, odnosno prisutnošću kurdskih organizacija u Švedskoj za koje Ankara tvrdi da su povezane s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK). Turska, EU i Washington su PKK još prije proglasili terorističkom skupinom.

"Oni koji dopuštaju ovakvu blasfemiju ispred našeg veleposlanstva (u Stockholmu) više ne mogu očekivati našu potporu za članstvo u NATO-u", poručio je Erdogan nakon današnjeg sastanka vlade. Kritizirao je švedske vlasti jer su uopće dopustile održavanje prosvjeda ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu, piše Guardian

"Pustit ćete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. Neće ići. Ako Švedska ne pokaže poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, onda neće vidjeti nikakvu našu podršku po pitanju NATO-a", zaključio je turski čelnik.

Pročitajte više