Erdogan: Nećemo podržati ulazak Finske i Švedske u NATO

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Erdogan izjavio je danas da neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO, javlja državna novinska agencija Anadolu.

Podsjetimo, švedsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da će dužnosnici Finske i Švedske uskoro otputovati u Tursku kako bi razgovarali o prigovorima Ankare na njihovo članstvo u NATO-u.

Međutim, Erdogan je rekao kako diplomati ni ne trebaju dolaziti u Tursku kako bi je pokušali uvjeriti da odobri njihove kandidature za NATO.

"Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija"

"Prije svega, nećemo podržati ulazak u NATO za one zemlje koje uvode sankcije Turskoj", rekao je Erdogan, a prenosi Alarabya News.

"Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija", dodao je.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije u ponedjeljak da će njezina zemlja zatražiti pristupanje NATO-u.

"Vlada je odlučila obavijestiti NATO -a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu", kazala je Andersson, dan nakon najave kandidature Finske.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.

"Zemlje koje podržavaju terorizam ne bi trebale biti saveznici u NATO-u"

Turska je prošlog tjedna izjavila da ima prigovore na ulazak dviju zemalja u NATO optužujući ih da podržavaju kurdske militante koje Ankara smatra teroristima i da nisu izručili desetke osumnjičenih terorista.

"Zemlje koje podržavaju terorizam ne bi trebale biti saveznici u NATO-u", rekao je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu te dodao da Turska zahtijeva od Finske i od Švedske da "prestanu podržavati terorističke skupine".

Pročitajte više