Erste banka: Hrvatska nije na rubu bankrota kao Grčka

ANALITIČAR Erste banke Juraj Kotian tvrdi kako nema nikakve šanse da Hrvatska završi kao Grčka, koja se nalazi na rubu bankrota i iz njega je u ovom trenutku izvlači cijela eurozona.

Iako će ove godine vanjski dug Hrvatske, prema izjavi guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, premašiti vrijednost BDP-a, situacija nje toliko loša i Hrvatskoj ipak ne prijeti bankrot.

Erste banka u upravo objavljenom izvješću pod nazivom "Mogu li zemlje središnje i istočne Europe sebi priuštiti svoj javni dug?", navodi kako je javni dug Hrvatske prema procjeni BDP-a za 2009. godinu dosegnuo 43 posto, što je još uvijek daleko ispod maastrichtskih kriterija i prosjeka eurozone.

No u isto vrijeme mali postotak izdanih obveznica koje drže strani ulagači (samo šest posto), pokazuje da je rizik opasnosti od problema s refinanciranjem i nekih spekulativnih napada na tržištu izrazito nizak.

Hrvatska i ostale zemlje regije u povoljnijem položaju od zemalja eurozone

Kotian u izvješću tvrdi da se i ostale zemlje regije nalaze u sličnoj situaciji, te da će imati manje problema s refinanciranjem nego zemlje eurozone, iz čega izvlači zaključak da će i premije rizika na dug tih zemalja ove godine sigurno pasti.

Da smo neusporedivi s Grčkom, Kotian dokazuje i zbrajanjem javnog duga Mađarske, Češke, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske, koji iznosi ukupno 200 milijardi eura, a javni je dug Grčke 300 milijardi eura.

Zaduženu Grčku dodatno su destabilizirali strani ulagači, koji drže dug u vrijednosti 90 posto grčkog BDP-a, a počeli su rasprodavati obveznice i time su izazvali potres na financijskom tržištu.

Iz svega ovoga Erste banka zaključuje kako Hrvatska neće imati problema s refinanciranjem duga koji dospijeva ove godine, iako je 2010. godina izrazito napeta u tom kontekstu, jer je Hrvatska, uz Poljsku i Mađarsku, jedina zemlja u regiji kojoj tijekom ove godine na naplatu dolaze obveze u vrijednosti većoj od osam posto BDP-a.

Pročitajte više