Erupcija filipinskog vulkana Mayon pitanje je dana, proširena zona opasnosti oko vulkana

VELIKA erupcija filipinskog vulkana Mayon samo je pitanje dana, objavile su lokalne filipinske vlasti, koje su proglasile četvrtu razinu opasnosti od erupcije. Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju proširio je zonu povećane opasnosti od erupcije na teritorij osam kilometara južno i oko sedam kilometara sjeverno od vulkana, prenosi CNN.

Tijekom prošloga tjedna sa ugroženog je područja evakuirano 30.000 stanovnika, no lokalne vlasti najavlju kako se razmišlja o mogućnost evakuacije stanovništva i izvan te zone opasnosti ukoliko se procijeni da bi ih erupcija mogla ugroziti. Institut za vulkanologiju i seizmologiju objavio je kako su u posljednjih par dana zabilježena čak 222 podrhtavanja tla koja su najavila da se Mayon ponovno probudio.

Prva vulkanska aktivnost Mayona, koji se nazlazi 500 kilometara južnije od filipnskog glavnog grada Manile, zabilježena je 1616. godine, a od tada je registrirano čak 49 erupcija. Najjača od njih dogodila se 1814. godine, usmrtivši 1.200 osoba. Posljednja erupcija Mayona zabilježena je 1993. godine.      

Pročitajte više