Eskalira rat na desnici zbog Kolinde, uključio se i Thompson

Foto: Edina Zuko/PIXSELL / Igor Kralj/PIXSELL / Marko Lukunic/PIXSELL

“POČINILA sam pogrešku kad sam rekla da je  Za dom spremni stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv”, izjavila je u subotu na drugoj konferenciji za medije u svojem dosadašnjem četverogodišnjem mandatu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kolinda se tako de facto odrekla ustaškog pozdrava ZDS koji je na hrvatskoj desnici kanoniziran kao vrhunac domoljublja, zahvaljujući između ostaloga i lažima o “starom hrvatskom pozdravu” koje je širila i predsjednica.

Desničarski portali, intelektualci i političari već godinama vode organiziranu kampanju obmane hrvatskih građana o tome da ZDS zapravo nije ustaški, nego stari hrvatski pozdrav, te se izmišljaju najnevjerojatnije laži kako bi se to potkrijepilo. Čak je u jednom trenutku u javnost plasirana i peticija da ZDS postane službeni pozdrav hrvatske vojske koju je potpisalo više stotina ljudi, među njima i neki akademici i biskupi. 

Ustaški pozdrav je svetinja na hrvatskoj desnici

Zbog svega toga ZDS ima status neupitne svetinje na desnici i Kolindino ograđivanje od ovog pozdrava izazvalo je ogroman potres. Naročito zbog toga što je ona u svojem najnovijem stavu o ZDS-u otišla više u lijevo od samog premijera Andreja Plenkovića, kojega hrvatska desnica ionako smatra kriptoljevičarem - za Kolindu je ZDS neprihvatljiv, za Plenkovića on ipak ima “dvostruke konotacije” (jer su ga u ratu koristili HOS-ovci).

Nije dugo trebalo da Kolindini glasači i podržavatelji počnu masovno izražavati nezadovoljstvo najnovijim preokretom predsjednice. Primjerice, kada je dva dana nakon konferencije za medije na svom profilu na Facebooku objavila post u kojem komemorira jednog poginulog hrvatskog branitelja, Kolindini dojučerašnji fanovi su je zasuli salvom nevjerojatnih uvreda. 

Provala bijesa Kolindinih fanova na Facebooku

"Sram i stid te moze biti da objavljujes slike nasih poginulih heroja,sve si nas izdala i prodala,srami se,da imas imalo postenja vise se nikad nebi kandidirala.", "bio je ZA DOMovinu SPREMAN !!! svakim novim danom ,od srca,im najveća HVALA !! mene je predsjednica jučer izgubila za sva vremena !!'', "Sramoto. Preko grobova skupljaš punte, a odričeš se naših svetinja za koje smo ginuli. Sutra ćeš i po njemu pljuvati.”, "Damire laka ti bila ova napačena Hrvatska zemlja . A vi gospođo predsjednice ( nadam se još vrlo kratko ) IZDALI STE NAS ali drugo od vas zapravo nismo ni očekivali. Neka vam dragi bog oprosti jer ne znate što činite !" - to su neki od komentara koje su napisali razjareni Kolindini fanovi, koje prenosimo u izvornom, nerijetko nepismenom obliku.

Kolindin glasač plače u televizijskoj emisiji jer je predsjednica osudila ZDS

Slična provala bijesa i očaja mogla se u ponedjeljak čuti i u kontakt-emisiji Demokracija Vinkovačke TV, inače bliske HDZ-u. U ovu emisiju zovu samo ekstremni desničari i HDZ-ovci starije generacije, skoro svi redom fanatični fanovi Kolinde, no nakon što se ona odrekla ZDS-a moglo se primijetiti i raslojavanje među njenim glasačima.

Jedini su je proglasili izdajnicom i podvalom, drugi su je branili od napada, iako ne odobravaju njenu izjavu da je ustaški pozdrav doista ustaški, dok su treći plakali u eter jer su svime skupa razočarani i Kolinda im je slomila srce.

Prilično je nevjerojatno u kakvom stanju psihičkog i emocionalnog rastrojstva se sada nalazi desno glasačko tijelo u Hrvatskoj, kao i kolike je podjele među njima Kolinda izazvala svojom najnovijom akrobacijom, no sličan se šok i nesnalaženje već u subotu popodne, nakon konferencije za medije, moglo detektirati i na desničarskim portalima koji su prethodno većinom nekritički adorirali Kolindu.

Prvotno nesnalaženje desničarskih portala

Tako je, primjerice, desničarski portal Direktno Kolindinu izjavu o ZDS-u zakopao u članak o njenoj konferenciji za medije, a nije je izvukao u naslov iako je to najvažnija stvar koju je rekla, da bi onda kasnije objavio galeriju fotografija o Kolindinim fizičkim i modnim transformacijama u četiri godine mandata, pokušavajući tim seksističkim pristupom u drugi plan baciti to da je predsjednica pogazila simpatije svojih filoustaških fanova. S kašnjenjem su na Kolindin preokret reagirali i brojni drugi desničarski portali, neki pokušavajući to gurnuti u drugi plan, neki pak osuđujući je, a neki relativizirajući njenu izjavu tako što su objavili da i Zlatko Hasanbegović misli da je ZDS ustaški pozdrav, doduše njemu prihvatljiv, za razliku od Kolindina najnovijeg stava.

Nakon što su došli sebi od ovog preokreta, nekoliko desničarskih portala se obratilo bivšem ministru i poraženom HDZ-ovu predsjedničkom kandidatu Andriji Hebrangu za komentare Kolindine izjave o ZDS-u, što je on iskoristio da nadrobi nevjerojatnu količinu besmislica, tvrdeći da je Za dom spremni zapravo antifašistički pozdrav jer ga je HOS koristio u Domovinskom ratu u borbi protiv srpskog fašizma.

Thompsonov tim demantirao Bujaneca

Kolindino odricanje od ustaškog pozdrava naročito je naljutilo njezina donedavno glavnog medijskog promotora, ujedno i neonacista osuđenog zbog plaćanja prostituki kokainom, Velimira Bujaneca, koji je tome posvetio cijelu emisiju u ponedjeljak, u kojoj je u goste pozvao Antu Đapića, no mnogo zanimljivija je bila njegova objava na Facebooku ubrzo poslije Kolindine presice. U njoj je ustvrdio da je Kolinda 2015. molila Marka Perkovića Thompsona da nastupi u Kninu na obilježavanju godišnjice Oluje, ali i da je preko svojih savjetnika od njega tražila da tijekom izvođenja hita Čavoglave izostavi dio s ustaškim pozdravom na početku. Prema Bujančevoj verziji, Perković je to odbio. No, ipak je u Knin došao, nastupio pred masom koja je skandirala “Ubij Srbina!”, otpjevao Čavoglave s ustaškim pozdravom, zbog čega je Kolinda odbila doći na njegov koncert, iako je prethodno to najavljivala.

U vezi tih tvrdnji se preko jednog opskurnog desničarskog portala onda oglasio i Perkovićev tim i zapravo ustvrdio da Bujanec laže. “Mi se ne želimo baviti politikom iako se politika bavi nama. Thompson pjeva za narod i sa svojim narodom. Informacije koje su objavljene su netočne. Nikakvih kontakata s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, niti njezinim savjetnicima, na temu koncerta u Čavoglavama ili Kninu nije bilo, a kamoli razgovora i uvjeta da se neka pjesma ne smije pjevati. Žalosni smo! Nije nam drago što su se pojavile takve zlonamjerne informacije”, poručili su iz tima Marka Perkovića Thompsona.

Kritika došle i od Zlatka Hasanbegovića

Kolindu je zbog promjene stava u vezi ustaškog pozdrava u više izjava za medije kritizirao i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, kratkotrajni ministar kulture i politički izum Tomislava Karamarka, koja je postao perjanica ekstremne desnice. “Od odgovornih državnika očekuje se da artikuliraju jasna stajališta o svim političkim, a u hrvatskom slučaju i o povijesnim prijeporima, neovisno kako će se to odraziti na tzv. rejting”, konstatirao je Hasanbegović u izjavi za Večernji list.

Sudeći po onome što se od subote piše po desničarskim medijima, na društvenim mrežama i u televizijskim emisijama usmjerenim prema desničarskom glasačkom tijelu, Kolinda je izazvala bratoubilački rat u tom društveno-političkom polju. 

Hoće li razočarani fanovi ipak ponovno glasati za Kolindu?

Na (ekstremnoj) desnici postoji konsenzus oko toga da je ZDS svetinja, ali dok su jedni predsjednici spremni sve oprostiti, pa i proglašavanje ustaškog pozdrava neprihvatljivim, drugi to smatraju krunskim dokazom njene izdaje zbog čega je, tvrde, zauvijek izgubila njihovu podršku. No ovi prvi ih upozoravaju da bi njen poraz na predsjedničkim izborima značio da se na Pantovčak vraćaju “komunjare”, pa nije isključeno da će i Kolindini glasači koji su trenutno puni bijesa i razočaranja prema njoj u drugom krugu predsjedničkih izbora opet glasati za nju. 

Kolinda je prošli put pobijedila Ivu Josipovića u drugom krugu predsjedničkih izbora za tridesetak tisuća glasova, tako da bi joj razočaranje njenog glasačkog tijela ipak moglo izazvati probleme. No isto je tako moguće da će njene glasače proći trenutno duševno rastrojstvo jer se njihova "kraljica" odrekla ZDS-a, pa će je na kraju opet podržati u pohodu na drugi predsjednički mandat.

Pročitajte više