Estonska predsjednica kritizira svoju vladu jer odbija Marakeški sporazum

Foto: EPA

ESTONSKA predsjednica Kerstl Kaljulaid je kritizirala svoju vladu jer ne želi potpisati UN-ov dokument o migracijama, tzv. Marakeški sporazum.

Rekla je da se nepotpisivanje sporazuma može pripisati "predizbornoj kampanji", budući da Estonija 2019. izlazi na parlamentarne izbore.

"Ne možemo prihvatiti izbornu kampanju koja je nešto između lažnih vijesti i govora mržnje, čime okrećemo leđa ključnim točkama estonske vanjske politike koju smo razvijali proteklih 27 godina", priopćila je predsjednica, misleći na izlazak Estonije iz Sovjetskog Saveza 1991.

Estonija se u četvrtak priključila nizu zemalja koje ne žele potpisati UN-ov pakt o migracijama, nakon što se vlada o tome pitanju nije uspjela dogovoriti.

Ministar vanjskih poslova bio za sporazum, ministar pravosuđa protiv

Ministar vanjskih poslova Sven Mikser bio je za potpisivanje sporazuma, ali usprotivio mu se ministar pravosuđa Urmas Reinsalu iz konzervativne stranke Pro Patria, smatrajući da bi pakt mogao postati dio međunarodnog prava i ograničiti manevarski prostor Estoniji da sama odlučuje o svojoj migracijskoj politici.

Marakeški sporazum odbijaju potpisati Australija, Austrija, Češka, Mađarska i SAD.

Potpisivanje tog neobvezujućeg dokumenta predviđeno je na UN-ovom summitu u Maroku 10. i 11. prosinca.

Cilj sporazuma je upravljanje globalnim migracijama i jačanje prava izbjeglica i migranata.

Pročitajte više