Etičko povjerenstvo utvrdilo način rada i tekst izbornog Etičkog kodeksa

ETIČKO povjerenstvo za predstojeće parlamentarne izbore danas je, na svojoj prvoj sjednicu, utvrdilo način rada i tekst Izbornog etičkog kodeksa, koji je poslan parlamentarnim strankama na mišljenje, priopćeno je danas iz Etičkog povjerenstva RH.

Očekuje se da će tekst Izbornog etičkog kodeksa bit donesen i objavljen sutra.

Etičko povjerenstvo također je izrazilo nezadovoljstvo s, kako se ističe u priopćenju, "prekasnim imenovanjem članova Povjerenstva od strane Ustavnog suda. To je onemogućilo poštivanje zakonskog roka u objavi Izbornog etičkog kodeksa, pravodobno upoznavanje stranaka-sudionica u izborima, nositelja neovisnih lista i nevladinih udruga s načinom rada Povjerenstva, te s načinom izvješćivanja Povjerenstva o ponašanjima za koje smatraju da predstavljaju povrede Izbornog etičkog kodeksa".

Obavještavajući o radu izbornog Etičkog povjerenstva u priopćenju se ističe kako će to "Povjerenstvo javnost izvješćivati pisanim priopćenjima i upozorenjima o svojim ocjenama ponašanja sudionika u izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora".

Izborni etički kodeks Povjerenstvo će donijeti konsenzusom, a priopćenja i upozorenja konsenzusom ili većinom glasova.

Sjednice Etičkog povjerenstva su zatvorene za javnost. Povjerenstvo će prema potrebi, osim pisanih priopćenja i upozorenja, sazivati i tiskovne konferencije te novinare izravno izvješćivati o svojim stajalištima.

Stranke-sudionice u izborima, nositelji neovisnih lista i nevladine udruge, koje su dobile dozvolu Državnog izbornog povjerenstva za promatranje rada izbornih povjerenstva i biračkih odbora, izravno će obavješćivati Etičko povjerenstvo o ponašanjima koja smatraju povredama Izbornog etičkog kodeksa.

Sjedište Etičkog povjerenstva je u zgradi Hrvatskog sabora, na Trgu svetog Marka 6.

Stranke-sudionice u izborima, nositelji neovisnih listi i nevladine udruge moći će o možebitnim povredama Izbornog etičkog kodeksa, Povjerenstvo izvijestiti pismenom pošiljkom, elektronskom poštom ili telefaksom na broj: 01/63 03 514, navodi se u priopćenju izbornog Etičkog povjerenstva, kojeg je potpisao predsjednik, akademik Ivan Padovan.

Ustavni sud RH imenovao je jučer članove Etičkog povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika predstojećih parlamentarnih izbora. Povjerenstvo je nadstranačko tijelo, a njegovi članovi su istaknute javne osobe koje nisu kandidati na izborima niti su članovi političkih stranaka.

Prema Zakonu o izboru zastupnika predsjednik Etičkog povjerenstva je po položaju predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Ivo Padovan.

Pročitajte više