EU i dalje podijeljen oko Hezbollaha

Europljani su i dalje podijeljeni u svezi s uvrštavanjem libanonske šijitske organizacije Hezbollah na EUov popis terorističkih organizacija, što traži Izrael, doznaje se u petak od europskih diplomata.

Susret odbora država članica koji periodično provjerava popis održan je u srijedu i nije doveo do promjene stajališta o upisu Hezbollaha koje se redovito vraća na dnevni red.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u ponedjeljak tijekom susreta s izraelskim ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom da je pitanje "zamršeno" i da se treba preispitati "u svim njegovim aspektima".

Izrael je uvijek činio pritisak na EU da uvrsti Hezbollah na svoju listu na kojoj su već palestinski pokreti poput Hamasa, Islamskog džihada i Brigada mučenika Al-Aqse te neizravno na Hezbollah preko jednog od libanonskih čelnika koji se poimence navode.

Te su skupine uvrštene i na sličan popis State Departmenta u kojemu je Hezbollah izrijekom naveden kao teroristička organizacija.

Najveća posljedica uvrštavanja neke organizacije na tu listu koja se prihvaća konsenzusom, je zamrzavanje njezine imovine u EU-u.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više