EU i NATO pozivaju na očuvanje jedinstva Ukrajine

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvali su u ponedjeljak na očuvanje "jedinstva" i "teritorijalne cjelovitosti" Ukrajine.

"Jedinstvo Ukrajine je najvažnije", kazao je Solana na konferenciji za tisak koju je održao u Bruxellesu zajedno s De Hoop Schefferom.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza istaknuo je pak "važnost očuvanja teritorijalne cjelovitosti" zemlje.

Dvojica dužnosnika dali su izjave nakon sastanka s veleposlanicima Odbora za politiku i sigurnost EU-a (Cops) i Vijeća Sjevernoatlantskog saveza.

Lokalne vlasti u Donjecku (na istoku Ukrajine), utvrdi proruskog premijera i prijepornog pobjednika predsjedničkih izbora Viktora Janukoviča, priopćile su u ponedjeljak da će sljedeće nedjelje organizirati referendum o autonomiji.

Ukrajinski predsjednik kojemu istječe mandat Leonid Kučma sastao se u ponedjeljak s premijerom Viktorom Janukovičem i upraviteljima rusofonih područja na jugu i na istoku Ukrajine koja prijete odcjepljenjem, priopćili su iz predsjednikova ureda.

Po završetku sastanka dužnosnici su upozorili da će 12. prosinca provesti referendum o osamostaljenju, ako "nezakoniti predsjednik" preuzme vlast, smjerajući na oporbenog kandidata Viktora Juščenka koji na Vrhovnom sudu pobija Janukovičevu pobjedu na predsjedničkim izborima od 21. studenoga.

Separatističke težnje nekih pokrajina su "ludost", kazao je u ponedjeljak Sergej Tihipko, dajući ostavku na dužnosti predsjednika izbornog stožera Viktora Janukoviča i guvernera ukrajinske središnje banke.

Ukrajinski Vrhovni sud danas će se očitovati o žalbi oporbe koja tvrdi da izbori nisu bili valjani.

Pročitajte više