EU i SAD na sastanku u Irskoj potvrdili jedinstvo uoči summita NATO-a

SJEDINJENE Države i Europska unija pružile su u zajedničkoj deklaraciji na sastanku održanom u subotu u dvorcu Dromoland za zapadu Irske, "potpunu i trajnu podršku" iračkoj vladi.

"Sjedinjene Države i Europska unija zajedno će poduprijeti irački narod i potpuno suverenu privremenu vladu", potvrdili su u tekstu prihvaćenom na sastanku.

Europljani i Amerikanci zatražili su "trajan i produžen angažman UN-a u Iraku" nakon prijenosa vlasti koji je predviđen za srijedu. Usto su poduprli i smanjivanje iračkoga duga te pomoć iračkim snagama sigurnosti.

SAD i EU složili su se da će od Irana zatražiti da ne nastavlja aktivnosti povezane s osjetljivim pitanjem obogaćivanja urana, napominjući kako ih je "uznemirila nedavna najava Teherana da će ponovno pokrenuti proizvodnju i sastavljanje centrifuga" za obogaćivanje urana.

U deklaraciji su SAD i EU izrazile i veliku zabrinutost zbog sukoba u Darfouru, na zapadu Sudana zatraživši od sudanskih vlasti da se bore protiv milicija i upozorivši na kršenja ljudskih prava u Darfouru.

EU i SAD poduprli su i demokratizaciju Bliskog Istoka te potvrdili da se ona ne može nametnuti izvana. Amerikanci i Europljani spremni su podržati napore vlada te regije u "modernizaciji" njihovih zemalja, napredovanju političkih, gospodarskih i socijalnih reformi, gradnji demokracije i promicanju ljudskih prava", ističe se u zajedničkom tekstu objavljenom u Ennisu.

U subotu su SAD i EU potpisali i konačni sporazum o suradnji satelitskih navigacijskih sustava GPS i Galileo, što bi trebalo udvostručiti mogućnosti sustava pozicioniranja.

Nekoliko tisuća ljudi mirno je prosvjedovalo desetak kilometara od dvorca Dromoland. Neki su nosili natpise "Stop Bush". Protivnici Bushove politike okupili su se zatim u blizini uzletišta Shannon u znak prosvjeda protiv slijetanja američkih zrakoplova na putu prema Zaljevu u toj zračnoj luci.



Pročitajte više