EU izrazila zabrinutost najavljenom ostavku Mahmuda Abasa

TALIJANSKO predsjedništvo Europske unije izrazilo je subotu, u ime svih članica Unije i kandidata, zabrinutost zbog najavljene ostavke palestinskog premijera Mahmuda Abasa.

"Ako se potvrdi vijest o ostavci Mahmuda Abasa, Europska unija će biti duboko zabrinuta jer vidi veliku mogućnost nestabilnosti u vrhu palestinske vlasti", priopćio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini na sastanku šefova diplomacija EU u Riva Del Gardi.

Predsjednik Europske komisije Romanod Prodi rekao je novinarima da je ostavka Mahmuda Abasa "korak natrag u mirovnom procesu i znak da je umjerena strana izgubila".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da ostavkom palestinskog premijera stanje Bliskom istoku i u mirovnom procecu "ušlo u kritičnu fazu". Dodao je da su informacije iz Ramalaha još uvijek "zbunjujuće" i da nije jasno je li ostavka prihvaćena ili ne.

Francuski šef diplomacije Dominique de Villepin izrazio je žaljenje ostavkom Mahmuda Abasa, a njegov britanski kolega Jack Straw dodao da takav potez situaciju na Bliskom istoku čini "teškom".

Pročitajte više