EU: Komisija dobila mandat za izradu avisa o Makedoniji

MINISTRI vanjskih poslova EU-a dali su u ponedjeljak u Bruxellesu mandat Europskoj komisiji da započne s izradom avisa o makedonskoj molbi za članstvo.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da je povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten najavio da će izrada avisa za Makedoniju, koja je podnijela molbu za članstvo u ožujku, trajati duže nego za Hrvatsku. Od podnošenja molbe do objave avisa za Hrvatsku proteklo je 14 mjeseci.

Ministri su također prihvatili izviješće Europske komisije o napretku Procesa stabilizacije i pridruživanja u jugoistočnoj Europi.

Europska komisija objavila je krajem ožujka treće godišnje izvješće o napretku u četiri zemlje PSP-a (BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija), dok je za Hrvatsku procjena napretka ove godine godine iznesena u avisu.

"Vijeće ponovno potvrđuje da Proces stabilizacije i pridruživanja (PSP) ostaje opći okvir za europski put zemalja zapadnog Balkana, sve do njihova budućeg pristupa", kaže se u zaključcima Vijeća ministara.

Vijeće pozdravlja napredak postignut u regiji i nastavak stabiliziranja sigurnosnog stanja, ali ističe i brojna područja na kojima je potrebno uložiti dodatne napore u Srbiji i Crnoj Gori, uključujući Kosovo, BiH, Makedoniji i Albaniji.

Za BiH se ističe 16 prioritetnih područja u kojima je potreban znatan napredak kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za Srbiju i Crnu Goru ponovno je odgođena izrada studije izvedivosti, što je prvi korak prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće poziva vlasti Srbije i Crne Gore da učine sve što mogu kako bi osigurali punu suradnju s Haškim sudom. Na Kosovu se kao prioriteti ističu uspostava sigurnosti kako bi se olakšao povratak izbjeglih, obnova porušene imovine te privođenje pravdi osoba odgovornih za nedavno nasilje.

Vijeće EU-a poziva makedonske vlasti da ubrzaju pripreme za proces decentralizacije zemlje, da pojačaju borbu protiv korupcije i poboljšaju pravosudni sustav, reformiraju sustav sigurnosti i javnu upravu.

Albanija je pozvana da poboljša pravosudni sustav i javnu upravu te da osigura slobodne i poštene izbore na svim razinama i posveti više pozornosti poštivanju ljudskih i manjinskih prava.

Pročitajte više