"Zatvaranje pregovora s Hrvatskom šalje vrlo lošu poruku balkanskim zemljama"

PRIJEDLOG Europske komisije u petak o zatvaranju pregovora s Hrvatskom rezultat je snažnog pritiska od strane zemalja članica Europske unije: Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, da se Hrvatskoj omogući pristupanje Europskoj uniji, ocijenio je to u razgovoru za EU Observer Dušan Reljić, istraživač njemačkog Instituta za međunarodne odnose i sigurnost u Berlinu.

"Komisija je samo odgovorila na raspoloženje koje trenutno postoji među članicama", kazao je Reljić. Ako pogledate posljednje izvješće Komisije o Hrvatskoj iz veljače, dodaje Reljić, vidjet ćete da je ono puno kritika. "Nemam osjećaj da je to sve uklonjeno u tako kratkom vremenu", kazao je.

EU planira monitorirati Zagreb u razdoblju do 2013. kako bi se uvjerila da se Vladine reforme neće zaustaviti, ali Reljić kaže kako se vjerojatno radi o nadgledanje koje je formalne prirode, s vrlo malo šanse da će netko "puhnuti u zviždaljku" i kazati: "Hej, pa oni ne ispunjavaju rečeno", ocijenio je.

Prema njegovom mišljenju, cijela stvar šalje vrlo lošu poruku ostalim zemaljama zapadnog Balkana. "A poruka je da nije bitno koliko ste dobro pripremljeni za ulazak u EU, nego koliko dobre prijatelje imate. "Države kao što su Srbija i Makedonija bez takvih prijatelja vjerojatno će biti temeljito razmatrane", kazao je.

U tekstu se podsjeća i na to da su hrvatske civilne udruge također upozorile da se pristupanje Hrvatske EU provodi ubrzano, bez da su se provele prave reforme te se podsjeća da na isto upozoravaju i iz Adriatic Instituta za javnu politiku.  

Pročitajte više