EU oštro upozorila Albaniju: Riješite političku krizu u zemlji!

BELGIJA, aktualna zemlja predsjedateljica Europskom unijom, poslala je Albaniji upozorenje da što prije riješi političku krizu u zemlji kako bi otvorila put za ubrzanje integracijskih procesa u EU.

Kako prenose albanski mediji, belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere upozorio je Tiranu da "nema integracija Albanije s EU bez prethodnog rješenja krize".

Socijalisti optužuju demokrate premijera Berishe za izbornu prijevaru

Albanija se, naime, već gotovo godinu dana suočava s najdubljom političkom krizom, koja je izbila kada je najjača oporbena stranka u zemlji, Socijalistička partija, optužila vladajuću Demokratsku stranku premijera Saljija Berishe da je na vlast na prošlim parlamentarnim izborima došla zahvaljujući izbornim prijevarama. Pod pritiskom Europskog parlamenta i EU, u Tirani su u srpnju održani pregovori dvije spomenute stranke, koji nisu donijeli rezultata. Kako ni s jedne od sukobljenih strana ne dolaze signali koji bi upućivali na spremnost na povlačenje ili na ustupke drugoj strani, neslužbene procjene govore kako je sve očitije da će sukob rješavati međunarodna tijela ili posebna parlamentarna komisija.

Socijalistička partija Albanije ima 65 od ukupno 140 zastupničkih mjesta u parlamentu i do sada su bojkotirali rad parlamenta, zbog čega je izostalo usvajanje nekih važnih reformskih zakona i akata, stranka često organizira demonstracije i proteste protiv vladajuće Demokratske stranke, a najavljuju se i novi skupovi. Europski parlament, koji je nedavno usvojio posebnu rezoluciju o političkoj krizi u Albaniji, upozorio je Tiranu da, ukoliko ne uspije pronaći izlaz iz postojeće krize, može ozbiljno ugroziti proces približavanja EU, ali i najavljeno ukidanje viza za građane Albanije.

Albanija je prošle godine podnijela službenu molbu za stjecanje statusa kandidata za ulazak u Europsku uniju, a Europski parlament bi, na sjednici u drugoj polovini rujna, trebao odlučivati o ukidanju viza za građene Albanije, ali i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više