EU parlament osudio "strašan i kukavički teroristički napad srpske paravojske"

Foto: EPA

EUROPSKI parlament osudio je danas u rezoluciji "teroristički napad" na kosovske policajce u Banjskoj i zatražio mjere protiv srbijanskih vlasti ako se dokaže da su izravno sudjelovali u napadima na sjeveru Kosova. 

EP je osudio, kako se navodi u tekstu rezolucije, "strašan i kukavički teroristički napad na kosovske policijske službenike koji su 24. rujna 2023. izvele dobro organizirane srpske paravojne snage u Banjskoj na sjeveru Kosova" u kojemu je ubijen kosovski policajac. 

Srbija je proglasila nacionalni dan žalosti u spomen srpskim napadačima, a Parlament u rezoluciji "duboko žali zbog toga što su tri poginula terorista prikazana kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što je znatno povećalo političke napetosti u regiji". 

Picula spomenuo potencijalno zamrzavanje sredstava namijenjenih Srbiji

Ako istrage pokažu da je Srbija izravno sudjelovala u napadima na sjeveru Kosova, EP poziva Europsku komisiju da zamrzne financijska sredstva Srbiji u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći III, a Vijeće da zamrzne imovinu i zabranu putovanja "protiv destabilizirajućih aktera na sjeveru Kosova i čelnika velikih mreža organiziranog kriminala". 

"Ovaj teroristički napad koji snažno osuđujemo je prekretnica bez presedana u poratnom vremenu. To zahtijeva ozbiljnu političku reakciju, poput ciljanih restriktivnih mjera protiv aktera koji destabiliziraju sjever Kosova", rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, pregovarač o rezoluciji o Srbiji i Kosovu, priopćio je njegov ured. 

"Osim toga, pozivamo Europsku komisiju da zamrzne sredstva namijenjena Srbiji ako istrage pokažu da je srpska država bila izravno uključena u teroristički napad u rujnu ili u ranije nasilne napade u svibnju na sjeveru Kosova ili ako srpske vlasti odbiju potpuno surađivati", istaknuo je. 

HDZ-ovac: Unija je bila previše popustljiva prema Srbiji

Dodao je da zabrinjava koncentracija srpske vojske blizu granice s Kosovom, zbog čega EP poziva NATO da izradi plan za suzbijanje kriznih situacija na sjeveru Kosova, a članice EU da odmah pošalju dodatne snage u zemlju.

"Nastavak bliskih odnosa Srbije s Rusijom i Kinom postavlja ozbiljna pitanja o strateškom smjeru zemlje. Duboko smo zabrinuti zbog destabilizirajućeg utjecaja srpskih vlasti predvođenih predsjednikom Aleksandrom Vučićem na cijelu regiju", naglasio je socijaldemokrat.

Parlament u rezoluciji također traži od Komisije da "izbjegava bilo kakvu politiku popuštanja prema Srbiji". "Unija je nažalost previše puta bila popustljiva prema Srbiji i da sada ponovno svjedočimo tome da politika srpskog hegemonizma destabilizira ne samo Kosovo, nego i susjedne zemlje poput Crne Gore", priopćio je hrvatski eurozastupnik iz redova pučana Tomislav Sokol nakon glasanja. 

Pročitajte više