EU pozvala Beograd i Prištinu da smire tenzije

Foto: Hina

EUROPSKA unija pozvala je Beograd i Prištinu da smire tenzije i pridržavaju se dogovora o izbjegavanju zapaljivih izjava i retorike kako bi se usredotočili na posao koji je pred njima, objavili su beogradski elektronički mediji, prenoseći priopćenje iz Bruxellesa.

Zapaljive izjave

"Cijenimo pomirljive izjave nakon dogovora, ali jako žalimo zbog naknadnih zapaljivih izjava koje su uslijedile. Pozivamo obje strane na suzdržanost i nastavak napora na spuštanju napetosti", navodi se u priopćenju glasnogovornice Europske unije Maje Kocijančič.

Normalizacija odnosa važna je za mir i stabilnost regije i za napredak obje strane prema EU, navodi se u priopćenju.

Glasnogovornica EU-a ranije je izjavila da su poslije jučerašnjih razgovora Beograda i Prištine nastavljeni kontakti na različitim razinama, ali da datum novog sastanka izaslanstava Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU u Bruxellesu još nije potvrđen.

Provokacije Prištine


Srpski premijer Aleksandar Vučić zatražio je od šefice europske diplomacije Federice Mogherini da reagira na ponašanje i provokacije Prištine, a kosovske Srbe pozvao je da ne nasjedaju na provokacije, ne reagiraju i da očuvaju mir.

Vučić se poslije sastanka u srijedu s izaslanstvom Prištine u Bruxellesu, koji su pojedini europski mediji ocijenili neuspješnim, u četvrtak popodne sastao sa predstavnicima kosovskih Srba u Raški, a u pauzi tog sastanka na novinskoj konferenciji pozvao je sunarodnjake na Kosovu da "ostanu mirni i da vjeruju svojoj državi", a Prištinu optužio za neuspjeh dijaloga u Bruxellesu i za "najprljaviju propagandu".

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je zabrinutost zbog "kampanje Srbije", kojom se srpska zajednica  u sjevernom dijelu Kosova "huška na strah i međuetničku mržnju".

Pročitajte više