EU se zbog zaustavljanja migrantskog vala okreće Africi i Bliskom istoku

Foto: FAH

EUROPSKA unija trebala bi poticati države u Afrike i Bliskog istoka da obuzdaju priljev migranata, očekuje se da će u utorak biti objavljeno u dokumentu Europske komisije.

Ovaj potez stiže u vrijeme u kojem stotine ljudi kreće na opasni put  prema Europi u potrazi za boljim životom.

Nakon što je prošle godine oko milijun tražitelja azila i migranata preplavilo Europu, Europska unija uspjela je dogovoriti zatvaranje glavne migrantske rute iz Turske u Grčku, potpisavši sporazum s Ankarom koji uključuje financijsku pomoć i druge beneficije.

Taj sporazum trebao bi "biti inspiracija suradnji s drugim ključnim državama trećeg svijeta", stoji u dokumentu Europske komisije kojega je vidjela agencija dpa.

"U izvještajima stoji kako trenutno u Libiji ima na tisuće migranata koji traže načine ulaska u EU", piše u dokumentu, te se zaključuje kako je "vanjski migrantski pritisak 'novo normalno stanje'".

Italija, destinacija migranata koji dolaze iz Italije, traži od EU da državama trećeg svijeta ponudi novac kako bi postrožili granične kontrole, kao u sporazumu s Turskom.

Komisija će pozvati države članice da razgovaraju o takozvanim migrantskim ugovorima s državama trećeg svijeta koji bi uključivali pitanja pomoći u razvoju, trgovine, sigurnosti i viznih režima.

Komisija preporučuje da se takvi dogovori postignu s Jordanom, Libanonom, Tunisom, Nigerom, Nigerijom, Senegalom i Libijom. Takav pristup na kraju bi se trebao primijeniti "na sve zemlje na Središnjosredozemnoj ruti", stoji u dokumentu.

Pročitajte više