EU treba vlastiti proračun, smatraju znanstvenici i građani

Foto: EPA

EUROPSKA unija bi, kao i vlade članica, trebala imati proračun koji bi po potrebi mogla upotrijebiti za stabilizaciju gospodarstva, ustvrdila je većina građana, akademika, instituta i udruga u javnoj raspravi u organizaciji Europske komisije.

EU trenutno ima proračun koji se uglavnom fokusira na izjednačavanje životnog standarda i zajedničku potrošnju u nekoliko resora, koja se dogovara svakih sedam godina, nakon dugotrajne i mučne rasprave.

"Većina ispitanika podupire uspostavu središnjeg fiskalnog kapaciteta EU, posebno za potrebe makroekonomske stabilizacije", navodi se u izvješću Komisije o javnoj raspravi, objavljenom jučer.

Od 225 valjanih odgovora više od jedne petine njih uputili su građani, po petina je stigla iz akademske zajednice i iz sindikata, a raspravi su se u velikom broju odazvale i nevladine organizacije i instituti, pokazuju podaci.

Ekonomisti smatraju zajednički EU proračun nužnim

Sudionici rasprave žele da europski propisi više podupiru gospodarski rast, socijalnu politiku i borbu protiv klimatskih promjena, uz održivi javni dug, izvijestila je Komisija.

Većina odgovora stigla je iz Italije, na drugom je mjestu Belgija, a ne zaostaju previše ni Francuska ni Njemačka, ističu u Komisiji, podsjetivši da su raspravu na internetu pokrenuli prošle godine, tražeći mišljenje o fiskalnom okviru EU.

Ekonomisti već dugo zajednički europski proračun smatraju nužnom protutežom jedinstvenoj monetarnoj politici koju provodi Europska središnja banka, ali vlade zastupaju drugačije stajalište.

Države EU su se odupirale promjenama

Države EU dosad su se odupirale promjenama jer bi to značilo prijenos većeg dijela suvereniteta na EU, tješnju proračunsku suradnju i, najvjerojatnije, redovito zajedničko zaduživanje i nove proračunske prihode EU za otplatu zajedničkog duga.

EU je prošle godine donijela odluku o zajedničkom zaduženju, za 800 milijardi eura, kako bi obnovila gospodarstvo od pandemijske krize ulaganjima ponajprije u digitalizaciju i zelene projekte.

Naglasili su i da je izdanje zajedničkih obveznica iznimka, podsjeća Reuters.

Pročitajte više