EU žali što Azija ne čini pritisak na Mianmar

Sankcije Europske unije protiv Mianmara imaju slabiji učinak zato što azijske zemlje ne čine pritisak na vojni režim u Rangunu, požalio se u subotu visoki dužnosnik EUa koji je htio ostati anoniman.

EU je u petak predočio Mianmaru popis s imenima 19 političkih zatočenika koje "odmah treba osloboditi", među kojima je i oporbena prvakinja Aung San Suu Kyi koja je trenutačno u kućnom pritvoru, zbog čega sankcije protiv vojnog režima u Rangunu ostaju na snazi.

Zahtjev su šefu mianmarske diplomacije U Nyanu Winu podnijeli europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn čija zemlja predsjeda EU-om.

Susreli su se u Kyotu, na zapadu Japana, na rubu ministarskog sastanka ASEM-a, organizacije koja promiče dijalog između 25 država članica Europske unije i 13 azijskih zemalja.

Stotinjak prosvjednika koji su nosili fotografije Aun San Suu Kyi okupilo se u subotu pred kongresnom palačom u Kyotu gdje se održava susret zemalja ASEM-a. Službeni predstavnik mianmarske oporbe u Japanu Lin Aung optužio je Kinu i Indiju da održavaju na životu huntu u Rangunu i pozvao Japan da se više zauzme za demokraciju u Mianmaru.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više