EU ŽELI DA KINA POŠTUJE PRAVA ČOVJEKA

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana u utorak je u Pekingu istaknuo potrebu da Kina počne provoditi novi amandman ustava koji se odnosi na zaštitu prava čovjeka.

"Pozdravljamo promjenu u ustavu koja se odnosi na privatno vlasništvo i na prava čovjeka", rekao je Solana nakon razgovora s kineskim ministrom vanjskih poslova Li Zaoxingom.

Solana je odgovarao na upit o mogućoj vezi između tih ustavnih promjena i opetovanog zahtjeva Kine da se ukine europski embargo na prodaju oružja Kini, nametnutom 1989. godine nakon krvave represije na trgu Tiananmen. Na ukinuću embarga inzistira nekoliko zemalja, među njima Francuska i Njemačka.

Malo je vjerojatno da će odluka o tome biti donesena na predstojećem summitu petnaestorice 25. i 26. ožujka, ocjenjuje se u Bruxellesu.

U razgovorima Solane s kineskim dužnosnicima govora je bilo i o borbi protiv terorizma, o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i neširenju oružja za masovno uništenje.

Solana je ocijenio da je suradnja između velikih zemalja u svijetu "temeljna", istaknuvši potrebu za većom suradnjom u radu obavještajnih službi.

(Hina) xbis yrt

Pročitajte više