EU želi nakon potvrde Brexita započeti trgovinske pregovore s Britanijom

Foto: EPA

ČELNICI država članica EU-a danas su se na summitu u Bruxellesu složili da nakon "ratifikacije i provedbe" sporazuma o Brexitu treba smjesta prionuti pregovorima o trgovini s Velikom Britanijom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Francuski dužnosnik je rekao kako će EU naglasiti da će odredbe o ravnopravnosti koje će zajamčiti poštenu konkurenciju biti ključne za Uniju u trgovinskim pregovorima s Britanijom. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je ocijenila da je "jako malo vremena" preostalo do kraja 2020. za sklapanje sporazuma o novom odnosu EU-a s Velikom Britanijom.

"Želimo nultu stopu carina"

"Želimo nultu stopu carina, nulte kvote i nulti damping i to je za nas vrlo važno", kazala je von der Leyen.

Više puta je istaknula da je vremena vrlo malo, "samo 11 mjeseci za pregovore o tako širokom području".

"Ne radi se samo o trgovini, već govorimo i o obrazovanju, transportu, ribarstvu - puno je područja u portfelju o kojima moramo postići dogovor", istaknula je šefica Komisije.

Boris Johnson kazao je da će raditi "dan i noć"

Britanski premijer Boris Johnson kazao je danas da će raditi "dan i noć" kako bi opravdao povjerenje birača nakon "povijesne" pobjede konzervativaca na izborima.

Johnson je obećao da će svoj plan za Brexit staviti u parlamentarnu proceduru prije božićne stanke, iako nije vjerojatno da će biti ratificiran prije siječnja. 

Od tada ima 11 mjeseci da s Unijom dogovori novo partnerstvo prije isteka prijelaznog razdoblja koje završava u prosincu 2020. 

Pročitajte više