Eurobarometar: Helsinki najbolji europski grad za život, Zagreb na 45. mjestu

HELSINKI, Groningen i München najbolji su europski gradovi za život, dok su među najgorima Atena, Napulj, Palermo i Sofija. Prema istraživanju Eurobarometra o kvaliteti života u 75 europskih gradova, Zagreb se nalazi na 45. mjestu.

Eurobarometrovo istraživanje provedeno je na zahtjev Europske komisije i provedeno krajem 2009. godine, a objavljeno je danas na stranici Europske komisije. U istraživanju su sudjelovale države EU-a, Turska i Hrvatska, a u svakom gradu je ispitano 500 osoba metodom slučajnog odabira.

Za pet posto Zagrepčana je posao lako naći

Zdravstvenom zaštitom su najnezadovoljniji stanovnici Atene, Bukurešta i Burgasa, dok su najzadovoljniji stanovnici Groningena, Antwerpena, Beča i Bordeauxa.

S traženjem novoga zaposlenja najmanje problema se ima u Stockholmu, Kopenhagenu, Pragu, Munchenu i Amsterdamu. Zagreb se nalazi na donjem dijelu ljestvice te samo pet posto Zagrepčana misli da je posao lako naći (za 63 posto je teško), a na začelju su Napulj i Palermo.

Unajmljivanje prostora za stanovanje je najjednostavnije u Leibcigui Aalborgu, dok je najteže u Muenchenu, Rimu i Parizu. Zagreb se nalazi na lošem 63. mjestu te Zagrepčani smatraju da je u njihovome gradu stan jako teško pronaći.

Zagrepčani imaju problema i s plaćanjem računa

Probleme s plaćanjem računa najrjeđe imaju stanovnici Aalborga, Stockholma i Kopenhagena, dok se s time najčešće sreću u Valletti i Istanbulu. Zagrepčani su opet pri dnu ljestvice (58. mjesto).

Suživot sa strancima je dobrim ocijenjen u Luxemburgu, Stockholmu i Krakowu, dok se s time najmanje slažu u Liegeu, Athiniji i Lefkosiji.

Ukupni pogled na ocjene koje su stanovnici hrvatske metropole dali ne svrstavaju Zagreb na dno ljestvice, ali ocjene nisu ni za hvaliti se. Ipak, optimistični će reći: Zagrepčani imaju jako puno mjesta za napredak!

Pročitajte više