Europa se mobilizira za pomoć žrtvama tsunamija

EUROPSKA unija pokrenula je u četvrtak inicijativu za organizaciju donatorske konferencije u korist azijskih zemalja pogođenih tsunamijem koji je dosad usmrtio više od 90.000 ljudi, a posebnu solidarnost sa žrtvama iskazali su građani u akcijama prikupljanja novčane pomoći.

Europska komisija (EK), koja je donirala 33 milijuna eura žrtvama katastrofe 26. prosinca, poziva Ujedinjene narode da preuzmu vodeću ulogu u konferenciji.

Louis Michel, europski povjerenik za humanitarnu pomoć, prvi je iznio ideju o organizaciji konferencije u utorak i otada se EK angažira kako bi dobila potrebnu potporu vlada zemalja članica.

Komisija, izvršno tijelo Europske unije koju čine 25 zemalja, već je odobrila 3 milijuna eura Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i priprema se uplatiti još 30 milijuna pomoći.

Od te svote 10 milijuna je namijenjeno za Šri Lanku i Maldive, 10 milijuna Indoneziji, a s preostalih 10 milijuna financirat će se naknadne akcije pomoći prema zahtjevima europskih humanitarnih agencija koje provodi ECHO.

Jacques Chirac, predsjednik Francuske koja je dosad odobrila 22 milijuna eura za zemlje pogođene katastrofom, podupro je u četvrtak inicijativu za moratorij na otplatu dugova za te države.

U srijedu navečer talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je da njegova vlada razmatra olakšice na otplate dugova za rečene zemlje, a Njemačka je predložila moratorij za Indoneziju i Somaliju o čemu bi se trebalo raspravljati na sastanku Pariškog kluba 20. siječnja.

Talijanski mediji, udruženi s telefonskim operaterima, prikupili su više od 11 milijuna eura za pomoć žrtvama potresa u jugoistočnoj Aziji.

Mnogi Talijani, pogođeni fotografijama siročadi objavljenima u novinarima, izrazili su spremnost za njihovo usvajanje te su u poplavi takvih zahtjeva organizacije podsjetile da je zasad prihvatljiva jedino hitna pomoć novčanim donacijama.

Britanci su prikupili rekordnih 23,26 milijuna eura i takvoj mobilizaciji nema presedana, kazala je glasnogovornica saveza dvanaest glavnih karitativnih organizacija u zemlji Jane Moyo.

Španjolska vlada odobrila je svotu od 50 milijuna eura za obnovu područja pogođenih tsunamijem, izvještavaju mediji.

Od te pomoći 2 milijuna eura predstavlja nepovratnu pomoć, a 48 milijuna kreditne mehanizme o kojima će se vlada dogovoriti s pogođenim zemljama.

Foto: FAH

Pročitajte više