"Europa u nedjelju dobiva novu državu: Kosovo"

KOLUMNIST International Herald Tribunea Roger Cohen, koji je 1994./95. pratio ratove u bivšoj Jugoslaviji kao dopisnik NY Timesa iz Zagreba, u najnovijoj je kolumni napisao kako će  Europa u nedjelju dobiti novu državu, Kosovo. Time će, piše, dugi krvavi raspad Jugoslavije biti zaključen 17 godina nakon prvog rata koji je izbio u Sloveniji.

"To je povod za proslavu. Kažem proslava, iako će se Srbija buniti protiv onoga što je njezin premijer nazvao 'fiktivnom državom na srpskom teritoriju', ruski medvjed će gunđati, balkanske napetosti će buknuti neko vrijeme, a pravnici će se uzrujavati oko presedana", piše Cohen.

"Činjenica je da je neovisnost Kosova opravdana, jedinstvena i neizbježna. Nema drugog načina. Srbija je davno izgubila svoje nacionalističko kockanje s Kosovom; razlike koje iz toga proizlaze su nepremostive. Daljnje odgađanje neizbježnog može samo naškoditi regiji", ističe Cohen.

Citirajući pouzdane izvore, najavljuje kako će u nedjelju Kosovo proglasiti neovisnost, a početkom idućeg tjedna velike će sile uključujući: SAD, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku, priznati novu državu.

Ministri vanjskih poslova EU koji se sastaju u ponedjeljak mogli bi usuglasiti "platformu" u kojoj kažu kako su uvjeti za priznanje ispunjeni. Očekuje se da bi većina od 27 članica EU brzo priznati Kosovo, navodi kolumnist IHT-a.

Cipar će predvoditi nepopustljive članice EU

Cipar, s trećinom svoj teritorija na sjeveru pod okupacijom Turske, predvodit će nepopustljive. Ostale članice EU nesklone priznanju, neke iz zabrinutosti za svoje separatističke manjine, uključuju Španjolsku, Rumunjsku, Slovačku, Grčku i Bugarsku.

Cohen predviđa da će Srbija praviti "umjerene teškoće", ali će se suzdržati od nasilja ili uskraćivanja struje Kosovu. Oko 120.000 Srba na Kosovu moglo bi krenuti na put, a Srbi u enklavi sjeverno do Mitrovice mogli bi biti ohrabreni da traže otcjepljenje.

Kosovo je anakroni ostatak sada pokojne države, Jugoslavije, pokrajina koja je bila pod upravom UN-a osam godina u očekivanju konačnog rješenja, nemogućeg unutar Srbije, smatra ugledni kolumnist.

"Milošević je bacio kockicu genocidnog nacionalizma i izgubio", zaključuje Cohen, izražavajući uvjerenje da će dugoročno, gubitak Kosova biti pozitivan za Srbiju i okrenuti je prema Zapadu.

J.Da.
Foto: AFP

Pročitajte više