Europarlamentarac poklopio Orbana: Ovdje postoje ljudska, a ne kršćanska prava

Foto: EPA

EUROPARLAMENTARCI danas raspravljaju o tome predstavlja li politika mađarske vlade prema migrantima, civilnom društvu i drugim pitanjima prijetnju temeljnim europskim vrijednostima.

>> Orban: Europski se parlament sprema osuditi čitav mađarski narod

Nakon današnje rasprave, sutra će prijeći na glasanje o aktivaciji članka 7, prvi put od osnutka Europske unije. Bruxelles bi ovom izvanrednom mjerom, kolokvijalno poznatom kao "nuklearna opcija", mogao Mađarskoj oduzeti pravo glasa u Vijeću EU-a. Ali za to su potrebne čak dvije trećine glasova eurozastupnika.

Sargentini: "Postoji rizik od ozbiljnog i sustavnog kršenja europskih vrijednosti"

Predstavljajući izvješće o zabrinjavajućem stanju u Mađarskoj, eurozastupnica nizozemskih Zelenih, Judith Sargentini, upozorila je: "Činjenice ne lažu. Ne mogu zaključiti ništa drugo nego da postoji rizik od ozbiljnog i sustavnog kršenja europskih vrijednosti koje svi dijelimo. Zbog toga je vrlo bitno da svi članovi ovog parlamenta progovore. Neglasanje je pogrešno jer će se protumačiti kao glas protiv."

Sargentini se nada da će na sutrašnjem glasanju mjere protiv Mađarske podržati i dio zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najjače u EU parlamentu, bez kojih inicijativa nema šanse proći. Orbanova stranka Fidesz je, naravno, i sama članica pučana.

Među ostalim, Orbanovu se vladu kritizira zbog potkopavanja slobode medija, nevladinih organizacija, prava vjerskih i etničkih manjina i izbjeglica, neovisnosti pravosuđa i sveučilišta i zlouporabe EU fondova.

Verhofstadt: Mađarska nije Orban

Sargentini nije bila jedina eurozastupnica koja je prozvala Orbana i njegovu vladu na današnjoj sjednici. Guy Verhofstadt, liberalni eurozastupnik iz Belgije poznat po svojim oštrim napadima na euroskeptike i populiste u Europskom parlamentu, odgovorio je na Orbanovu tvrdnju da Bruxelles želi "osuditi ne samo jednu vladu nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod", i to zemlju "koja je već tisuću godina dio europske kršćanske obitelji".

Orban nije Mađarska, koja je "daleko vječnija nego što ste vi", odgovorio mu je Verhofstadt. Dodao je da bi "danas bilo nemoguće" da Mađarska uđe u EU "u ovim okolnostima". 

Znakovito je da je Orbanov napad na europske demokratske stečevine prozvao lider pučana Manfred Weber, koji se kandidirao za idućeg predsjednika Europske komisije. "Imati atmosferu u društvu gdje kritičari vlade, NGO-ovi imaju problema u nastavku rada nije ono u što EPP vjeruje. Ako kažemo da se općenito morate bojati muslimana i generalno napadati religiju, onda radimo posao džihadista koji žele stvoriti sukob među našim društvima. Europa je ideja slobode religije i odvajanja države i crkava. Izumili smo ljudska prava, a ne kršćanska prava, na ovom kontinentu", poentirao je Weber.

Farage stao uz Orbana, pozvao ga da napusti EU

Od Orbana se okrenuo i njegov dojučerašnji saveznik, austrijski premijer Sebastian Kurz, koji je dao do znanja da će eurozastupnici iz njegove stranke OeVP glasati za pokretanje postupka protiv Mađarske.

"Ne može biti kompromisa kada je u pitanju vladavina prava. Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene", rekao je Kurz u intervjuu za austrijsku televiziju ORF u ponedjeljak, a prenosi EUobserver. "Odlučili smo da će austrijski zastupnici u Europskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene člankom 7 Ugovora o EU", rekao je.

S druge strane političkog spektra, kontroverzni britanski populist i jedan od najzaslužnijih za Brexit Nigel Farage, stao je u obranu svog ideološkog saveznika Orbana i ustvrdio da su Orban i njegova zemlja uvrijeđeni. "Pridružite se klubu Brexit, svidjet će vam se", poručio je Orbanu, a parlamentarnu raspravu nazvao "montiranim procesom":

"Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska neće popustiti pred ucjenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i obranit ćemo svoja prava, ako treba i naspram vas. Vidjet ćemo kakav će biti ishod izbora u svibnju. Ja mislim da će vratiti demokraciju u europsku politiku", zaključio je Orban svoj govor uz glasno odobravanje dijela zastupnika.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs nazvao je, pak, izvještaj zastupnice Sargentini "zavaravajućim, prepunim činjeničnih pogrešaka i laži" te "politički motiviranim" i "očajničkim pokušajem promigracijskih grupa protiv Mađarske".

 

 

Pročitajte više